Matovič: Celá Európa čelí zhoršenej bezpečnostnej situácii

predseda vlády Igor Matoviè Marek Krajèí Igor Matovič. Foto: Martin Baumann/TASR

Je nám to nesmierne ľúto, ale nesmieme sa dať zastrašiť. Teroristi útočia na naše hodnoty a spôsob života, musíme sa brániť, odkazujú slovenskí politici pozostalým útoku vo Viedni aj slovenskej spoločnosti.

V pondelok vo večerných hodinách došlo na viacerých miestach vo Viedni k rozsiahlym teroristickým útokom. Páchateľ, ktorého pri útoku zastrelila polícia, zabil štyroch ľudí a 17 zranil, z toho sedem je vo vážnom stave.

Útočník patril k teroristickej organizácii Islamský štát. Útok je podľa džihádistu „súčasťou zúčtovania“ za účasť Rakúska v medzinárodnej koalícii bojujúcej proti Islamskému štátu a vedenej Spojenými štátmi.

Matovič: Celá Európa čelí zhoršenej situácii

Svoju ľútosť a solidaritu s Viedňou vyjadrili aj slovenskí politici. Predseda vlády na sociálnej sieti uviedol, že myslí na rodiny obetí a rakúskych občanov.

Celá Európa podľa neho čelí zhoršenej bezpečnostnej situácii a nikto z nás si nemôže byť istý, že mu nič nehrozí. „Všetci musíme byť silní a obozretní,“ dodal.

Solidaritu s Rakúšanmi vyjadrila aj najvyššia ústavná činiteľka Zuzana Čaputová. Zdôraznila, že v boji proti nenávisti a terorizmu musíme byť jednotní.

Ministri silových rezortov

Minister zahraničných vecí Ivan Korčok poslal rakúskej vláde sústrastný list. V ňom uvádza, že teroristi sa nás snažia zastrašiť, ale nesmieme to dopustiť a musíme sa brániť náš spôsob života a hodnoty.

„Osobitne opovrhnutiahodné je, ak k útoku dôjde v takej ťažkej a vypätej situácii, keď naše krajiny čelia najväčšej výzve od čias druhej svetovej vojny a podnikajú nevyhnutné kroky na zastavenie pandémie,“ píše Korčok.

Hneď po útoku reagoval aj minister vnútra Roman Mikulec, ktorý na sociálnej sieti Slovákom napísal, že spravil všetky potrebné kroky na zaistenie ich bezpečnosti. Súčasne vyjadril aj svoju úprimnú ľútosť smerom k Rakúsku.

Podobne sa na sociálnej sieti vyjadril minister obrany Jaroslav Naď. Podľa neho nám tento útok dokazuje, „aká je naša bezpečnosť krehká a zraniteľná“. Pozostalým odkázal, že je mu to nesmierne ľúto.

(tasr, Eva Struharňanská)


Ďalšie články