Po výbuchu na Ukrajine: Hodnoty radiácie na Slovensku sú v norme

vybuch Najnovšie zábery z výbuch v meste Chmeľnyckyj. Zdroj: Twitter

BRATISLAVA – Hodnoty radiácie na Slovensku a v Poľsku sú v norme. Informoval o tom Odbor radiačnej ochrany Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

Reagoval tým na kolujúce dezinformácie o zvýšenej radiácii v súvislosti s udalosťami v oblasti ukrajinského mesta Chmeľnyckyj. Polícia hovorí o informačnej operácii Ruskej federácie.

https://trencin.standard.sk/10921/video-v-trencine-otvorili-novy-supermarket-dopravna-situacia-prekvapila/

„Radiačná situácia na území SR je aktuálne štandardná. Neboli zaznamenané žiadne odchýlky od bežne meraných hodnôt dávkových príkonov žiarenia gama. Na akékoľvek zmeny a prítomnosť umelých rádionuklidov v ovzduší sme pripravení promptne reagovať,“ uviedli z odboru radiačnej ochrany ÚVZ SR.

https://trencin.standard.sk/10984/desiva-nehoda-auto-vrazilo-do-bytovky/

Cieľom šírenia hoaxu o zvýšenej úrovni radiácie je podľa polície vystrašenie Ukrajincov a susediacich krajín. Tiež spôsobenie chaosu a paniky i zníženie podpory Ukrajiny zo strany spojencov.

https://trencin.standard.sk/10845/jarna-put-na-butkove-ponukne-bohaty-program-pride-aj-oblubena-spevacka/

Riaditeľ úseku meteorologickej služby Slovenského hydrometeorologického ústavu Branislav Chvíla zdôraznil, že ani na ukrajinských staniciach neboli zaznamenané významne zvýšené hodnoty radiácie. „Hodnoty v oblasti sú normálne,“ podotkol.

(tasr)


Ďalšie články