Rodičovský bonus schválený, o definitívnej ústavnej zmene až v stredu

Milan Krajniak Milan Krajniak (Zdroj: TASR)

Poslanci Národnej rady SR v utorkovom hlasovaní odobrili viaceré pozmeňujúce návrhy k novele Ústavy SR. Definitívne majú o novele ústavy rozhodnúť túto stredu. Čaká ich ešte hlasovanie o návrhoch k reforme súdnictva.

Plénum neschválilo pozmeňujúci návrh poslanca Alojza Baránika (SaS) o tom, že verejnú kontrolu nad prokuratúrou by mala vykonávať vláda a parlament. Jeho strana aj tak avizovala, že návrh v stredu podporí.

Parlament naopak schválil pozmeňovací návrh, cez ktorý chce šéf rezortu práce Milan Krajniak dostať do nášho najsilnejšieho predpisu zmeny v dôchodkovom systéme.

Krajniak žiada zrušenie dôchodkového stropu (64 rokov) a nahradiť ho novým princípom, ktorým vznikne nárok na dôchodok. Konkrétne podľa odpracovaných rokov alebo podľa veku. Navrhuje aj rodičovský bonus a princíp dlhodobej udržateľnosti.

Reformy v justícii

Zmeny sa týkajú napríklad novej právomoci hlavy štátu odvolávať vysokoškolských profesorov. Ústavný súd (ÚS) SR by po novom nemal rozhodovať ani o súlade ústavného zákona s ústavou. Prvým predsedom Najvyššieho správneho súdu SR by sa podľa schváleného návrhu mohla stať aj osoba, ktorá nie je sudcom.

Plénum odobrilo aj pozmeňujúci návrh, ktorým by na zvolenie kandidáta na ústavného sudcu mala byť potrebná trojpätinová väčšina všetkých poslancov. Ak by sa touto väčšinou nepodarilo kandidátov zvoliť ani v opakovanej voľbe, v novej voľbe bude stačiť už len nadpolovičná väčšina všetkých poslancov.

Zabránenie politizácii

Pozmeňujúcim návrhom sa má tiež upraviť funkčné obdobie sudcov ÚS. Zabezpečiť má priebežnú obmenu sudcov a zamedziť, aby jedna vládna strana alebo koalícia svojimi nominantmi na sudcov ÚS obsadila väčšinu sudcov na tomto súde.

Ak má funkčné obdobie sudcu presiahnuť 15 rokov, zaniknúť mu má uplynutím 12 rokov, na zvyšok funkčného obdobia sa následne má vymenovať nový sudca ÚS.

(tasr/jor)


Ďalšie články