Ktoré knihy sú pre deti najlepšie? Zaujímali sme sa za vás

Knižnica 3.jpg Foto: Róbert Valent

Kníhkupectvá sa v poslednom období napĺňajú rodičmi, ktorí chcú kúpiť pre svoje deti tie najlepšie knihy. Zaujímalo nás o aké knihy je v kníhkupectvách najväčší záujem.

V dvoch najznámejších kníhkupectvách sme oslovili predavačky a zaujímalo nás, ktoré knihy v poslednom období kupujú pre svoje deti rodičia. „Pre najmenšie deti sú to väčšinou interaktívne knihy. Také, ktoré obsahujú zvuky, či už zvierat, hudobných nástrojov alebo zvuky, ktoré sú všade okolo nás,“ odvetili.

Jednou z takých kníh je Môj prvý klavír, ktorá obsahuje dvanásť notových záznamov známych pesničiek. Klávesy sú označené číslami, vďaka čomu bude hranie na klavíri jednoduché aj pre mladšie deti. Kniha obsahuje texty piesní, teda deti si môžu pri hraní na klavír aj zaspievať.

Zároveň pre svoje najmladšie deti, rodičia zvyknú kupovať aj edukatívne knihy, ako napríklad obľúbená Labková patrola, ktorú deti poznajú hlavne z filmového prevedenia. Film bol u detí veľmi úspešný, preto zvolenie tejto postavy pri vytvorení knihy bolo efektívne. V knihe deti čaká kreslenie, písanie, počítanie a veľa iného. Okrem toho pero, ktorým píšu do knihy sa dá zmazať, tým sa dá kniha využiť aj pri ďalších deťoch.

Veľa obrázkov je základ

Za tú chvíľu, ktorú sme strávili v kníhkupectve sme si všimli aj zhodu troch matiek, ktoré vybrali pre svoje deti tú istú knihu Rok v lese. „Túto knihu mi odporučila moja známa, ktorá má dieťa v podobnom veku, ako je môj Lukáš. Vybrali sme si ju preto, lebo sa bude môcť zoznámiť so všetkými zvieratkami z lesa, ktoré by inak nikdy nestretol,“ prezradila nám mamička Petra. Kniha síce neobsahuje veľa textu, ale to nie je vôbec problém, keďže deti sa aj tak vedia dozvedieť viac z obrázkov, ktoré vidia. Na každý mesiac v roku majú pripravenú inú dvojstranu, na ktorej vidia, ako sa dané zvieratá v lese správajú v konkrétny mesiac.

Pre staršie deti už rodičia siahajú po overených knihách, ktoré čítali ešte keď boli deti oni. Medzi stále populárne knihy patrí Danka a Janka od Márie Ďuríčkovej, Ferdo Mravec od Odřeja Sekoru či dokonca Smelý ZajkoSmelý Zajko v Afrike od Jozefa Cígera Hronského. Rodičia tieto knihy poznajú veľmi dobre a vedia, že sa deťom budú rovnako páčiť ako im. „Mne sa ako malému vždy páčil Leví kráľ a prenieslo sa to aj na moje deti, ktoré sa do tejto knihy, ale aj filmu doslova zamilovali. Túto knihu som si uchoval, a preto som ju nemusel znova kupovať,“ povedal pre denník Štandard Šimon.

Foto: Róbert Valent

Rodičia nezabúdajú ani na knižnicu

Sú aj rodičia, ktorí knihy nekupujú až tak často, ale navštevujú knižnice, kde deťom nechajú voľnosť pri výbere knihy. „Knihy veľmi nekupujeme. Radšej chodíme s deťmi do knižnice. Deti sa tam vždy veľmi tešia, pretože si môžu vybrať knihu, ktorá sa páči im. Ale samozrejme, ak je nejaká kniha, ktorá sa im páčila natoľko, že si ju vypožičali z knižnice viackrát, tak sme si ju radšej rovno kúpili. Taká kniha bola aj Heidi dievčatko z hôr a všetky jej ďalšie pokračovania, ktoré sme prečítali minimálne desaťkrát.“  

Medzi deťmi sú teraz veľmi populárne aj knihy od Jeffa Kinneya Denník odvážneho bojka. „U nás sa táto kniha stala veľmi populárnou, keďže je to kniha, ktorá má už niekoľko pokračovaní. Momentálne čítame 12-te pokračovanie a možno, keď budú deti dobré, tak na Vianoce dostanú aj Denník odvážneho bojka 13 a 14.“ Táto kniha je obľúbená nielen na Slovensku, ale má úspech aj v zahraničí. Autor si za ňu šesťkrát odniesol cenu televízie Nickelodeon, v ktorej hlasovali detskí diváci.

Inšpiráciu na knihy rodičia môžu načerpať aj v školskej čítanke: „Minulý rok mala moja dcéra Terezka úryvok textu v čítanke. Bolo to z knihy od Petra Gibeya Byť dráčikom je úžasné. Táto kniha sa nám veľmi páčila, dokonca som sa na nej zasmiala aj ja.“ Je to príbeh o dračej rodine. Drak Háčik nie je obyčajným drakom, ktorý robí bežné veci ako ostatní draci. Neunáša princezné a nebojuje, ale radšej háčkuje. Rozhodne sa odísť do sveta, domov sa však nevracia sám. O niekoľko rokov má už aj on svojho syna. Jeho syn dráčik Spáčik je podobný ako jeho otec pred rokmi, odlišuje sa od iných drakov. Ale neháčkuje ako otec, jeho obľúbenou činnosťou je spánok.


Ďalšie články