Trenčianska univerzita je opäť o krok vpred. Otvorila špičkové centrum

V TnUAD otvorili FunGlass, excelentné centrum pre výskum skla a keramiky Trenčianska univerzita je opäť o krok vpred. Otvorila špičkové centrum. Foto: Radovan Stoklasa/TASR

TRENČÍN – V priestoroch Trenčianskej univerzity Alexandra Dubčeka (TnUAD) v Trenčíne otvorili inovované laboratóriá Centra pre funkčné a povrchovo funkcionalizované sklá (FunGlass).

FunGlass je jedným z desiatich centier excelentnosti, ktoré vznikli v roku 2017 v rámci programu Horizont 2020. V súčasnosti patrí k stredoeurópskej špičke v oblasti výskumu skla a keramiky a buduje si pozíciu medzinárodne uznávaného excelentného centra výskumu v celoeurópskom meradle. Informovala o tom hovorkyňa univerzity Lucia Petríková.

https://trencin.standard.sk/11426/trencianska-nemocnica-chysta-velke-zmeny-prosi-o-ohladuplnost/


V prvej fáze sedemročného projektu sa centrum sústredilo na posilnenie svojich personálnych kapacít, v druhej na stavebné úpravy a dodávku špeciálnej technológie a laboratórnych zariadení. Pôvodné pracovisko sa rozrástlo na šesť výskumných a jedno administratívne oddelenie so štyridsiatkou výskumníkov, z ktorých približne polovica pochádza zo zahraničia.


Podľa rektora TnUAD Jozefa Habánika moderná infraštruktúra otvára priestor na zvyšovanie kvality materiálového výskumu a vytvára možnosti k intenzívnejšiemu zapájaniu sa do medzinárodných projektov so zahraničnými partnermi.

https://trencin.standard.sk/11298/richard-rybnicek-navstivil-vojnou-zmietanu-ukrajinu-stretol-sa-s-nim-aj-vitalij-klicko/


„Finančná stránka projektu bola zabezpečená z prostriedkov programu Horizont 2020 určených na pokrytie personálnych nákladov a tréningu pracovníkov vo výške 15 miliónov eur. Pri dobudovaní infraštruktúry boli použité prostriedky rezortu školstva vo výške desiatich miliónov eur z naviazanej výzvy Operačného programu Výskum a inovácie,“ objasnil rektor.


Druhá etapa projektu bola venovaná rekonštrukcii priestorov a dodávke špeciálnych technológií a laboratórnych zariadení pre výskumný program. Zaobstarali takmer štyri desiatky zariadení, ktoré doplnili existujúce technické vybavenie.

https://trencin.standard.sk/11410/trencanom-pribudla-do-vitriny-trofej-z-majstrovstiev-slovenska/


„Novoinštalované zariadenia sú odrazovým mostíkom pre ďalší rozvoj centra. Cieľom je naplno využiť potenciál investícií na zvýšenie konkurencieschopnosti a atraktívnosti centra, aby mohlo rozšíriť portfólio svojich výskumných aktivít. Ambíciou je poskytovať inovatívne služby a prispieť k transformácii základného výskumu na aplikovaný výskum,“ uviedol riaditeľ Centra FunGlass Dušan Galusek.

(tasr)


Ďalšie články