V Handlovej operujú kŕčové žily najmodernejšou metódou

handlova-mudr.vyrostko-operacia MUDr. Vladimír Výrostko. Foto: Nemcnica AGEL Handlová

HANDLOVÁ – „Za najväčšiu výhodu našej metódy pacienti považujú to, že z nemocnice odkráčajú po vlastných,“ povedal skúsený cievny chirurg.

Kŕčové žily patria k najčastejším ochoreniam žilového systému dolných končatín, ktoré postihuje približne 40 percent žien a 25 percent mužov. No varixy nie sú len estetickým problémom. Môžu tiež viesť k mnohým zdravotným komplikáciám. V Nemocnici AGEL Handlová na ich operáciu a liečbu však využívajú najmodernejšiu metódu.

V uplynulom roku v rámci oddelenia jednodňovej zdravotnej starostlivosti tím skúseného cievneho chirurga Vladimíra Výrostka vykonal 814 zákrokov. „Kŕčové žily sú ochorením starým ako ľudstvo samé. Vznikajú rozšírením a predlžovaním povrchových žíl na podklade degeneratívnych zmien žilovej steny a poruchou funkcie žilových chlopní. Dôvody ich vzniku sú rôzne, spoločné však majú, že sa neoplatí ich podceňovať,“ ozrejmil Výrostko. 

Spravidla sa toto ochorenie nepovažuje za závažný zdravotný problém, pretože spočiatku nespôsobuje ťažkosti, prípadne si na ne pacient zvykne. „Náhla zmena zdravotného stavu, za ktorú považujeme napríklad zápal kŕčových žíl, opuch dolných končatín a krvácanie z kŕčovej žily, farebné zmeny na končatine a vred predkolenia jednoznačne ukážu, že ide o ochorenie, ktoré by pacienti nemali podceňovať. To bývajú zároveň aj príznaky, pri ktorých už vyhľadajú pomoc odborníka,“ vysvetlil špecialista. Ich zanedbaním totiž riskujete komplikácie, ktoré môžu viesť až k trvalej invalidite. 

V handlovskej nemocnici používajú na operačnú liečbu kŕčových žíl vnútornú laserovú metódu, ktorej výsledky spĺňajú kritériá celosvetových štatistík. Pred samotnou operáciou realizujú tzv. kreslenie a meranie pod sonografickou kontrolou, až potom pristupujú k operácii. „Po zákroku je pacient umiestnený na pooperačnú izbu, kde je pod dohľadom zdravotníkov až do úplného prebudenia z anestézie. Vďaka šetrnosti laserovej metódy je ešte v rovnaký deň pacient plne pohyblivý a po poučení o hojení rán je prepustený do domácej starostlivosti,“ uzavrel odborník.

Zdroj: Nemocnica AGEL Handlová


Ďalšie články