Plnia sny tým, ktorí to v živote nemajú ľahké

DSC_0381 Počas úvodného zoznámenia s basketbalom na vozíku. Foto: Rasťo Harakal

TRENČÍN – V Trenčíne vznikol pod taktovkou basketbalového klubu AS Trenčín projekt s názvom Basketbal na kolesách. Touto cestou chcú umožniť športovať aj zdravotne znevýhodneným. Všetko vzniklo spontánne.

Už v utorok 6. júna o 18:00 sa v Mestskej športovej hale v Trenčíne uskutoční náborový tréningový zraz.

Basketbalový klub AS Trenčín funguje iba tri sezóny, no je plný ľudí, ktorí sú akční a vždy pozitívne naladení. Už za takú krátku existenciu sa môžu pochváliť bohatou hráčskou základnou, veď za pár rokov pritiahli do klubu cez všetky mládežnícke kategórie približne 200 detí.

„Projekt Basketbal na kolesách vznikol spontánne. Náš klubový slogan ‚Basketbal máme v srdci‘ nám dáva spojitosť a preto sme sa rozhodli umožniť športovať aj zdravotne znevýhodneným. My sme nenastavili ani žiadne kritéria a prihlásiť sa ku nám môže každý. V klube si hovoríme, že všetko je možné, pokiaľ je vôľa,“ prezradil na úvod manažér basketbalového klubu AS Trenčín Richard Ďorďai.

https://trencin.standard.sk/12424/boris-kollar-otvoril-v-trencine-novu-rodinku/

Už keď zakladali klub, bola to pre všetkých výzva, ale veľkým prekážkam sa nikdy nebránili. „Myslím si, že toto nebude nič extra. Jednoducho vznikne nová kategória, ktorá bude mať vlastných trénerov, ktorá dostane vlastný tréningový čas a tí hráči sa budú musieť snažiť. Za tie roky sme dokázali vytvoriť niekoľko vecí, takže tohto sa nebojíme,“ pokračoval ďalší člen realizačného tímu Michal Mucska.

Verím, že si tu nájdem nových kamarátov

Na prvý tréning prišli prví dvaja záujemcovia, ktorí sa na spomenutú výzvu tešia. Jeden z nich bol aj 12-ročný Braňo. „Teším sa na túto výzvu, konečne budem môcť športovať a verím, že si tu nájdem nových kamarátov,“ prezradil Branko. Budúceho basketbalistu sprevádzal na jeho premiérovom tréningu otec. „Som rád, že bude mať možnosť stretávať s novými ľuďmi, lebo práve týchto možností má veľmi málo,“ doplnil otec.

Richard Ďorďai, manažér klubu a budúci basketbalista Braňo. Foto: Rasťo Harakal

Druhý záujemca bol 37-ročný Andrej Biskorovajný, ktorý v minulosti skúšal aj curling. „Verím, že sa nám v budúcnosti podarí poskladať aj nejaké družstvo. Verím tomuto projektu a aj vďaka tomuto môže parašport na Slovensku ožiť,“ dodal na záver Andrej.

V budúcom roku by chceli mať riadnu tréningovú skupinu

„Veľmi nás zaujal entuziazmus ľudí v basketbalovom klube AS Trenčín. Keď nás skontaktovali, hneď bolo cítiť, že tento projekt môže byť naplnený, pretože chalani z klubu majú dobre rozbehnutý už aj projekt s mládežou v klasickom basketbale. Pracujeme na tom, aby už v budúcom roku vznikla prvá tréningová skupina. Tento rok je pre nás dôležitý hlavne z náborového hľadiska,“ prezradil pre Trenčiansky Štandard Pavel Bilík, manažér úseku mládeže rozvoja a vzdelávania.  

Pavol Bilík, manažér úseku mládeže rozvoja a vzdelávania. Foto: Rasťo Harakal

Jeden špeciálne upravený vozík pre účely Basketbalu na kolesách stojí približne 5 000 – 8 000 eur, a práve aj z tohto dôvodu bude klub vďačný za každý finančný príspevok, ktorý by bol ktokoľvek ochotný poskytnúť či už darcovskou SMS, alebo akoukoľvek partnerskou formou.

„Sme radi, že sa nám podarilo v súvislosti s týmto projektom vytvoriť práve možnosť darcovskej SMS. Jej zaslaním v znení DMS BASKETBAL (DMS medzera BASKETBAL) na číslo 877 podporíte sumou 2 € priamo tento projekt. ĎAKUJEME!“ uviedol klub na svojej webovej stránke.


Ďalšie články