V Dubnici si pripomenuli 78. výročie brutálne zavraždených Rómov

Pietny akt obèianskeho združenia In Minorita pri príležitosti 78. výroèia tragických udalostí na konci vojny Členka občianskeho združenia In Minorita Zuzana Kumanová počas spomienkového podujatia. Foto: Radovan Stoklasa/TASR

DUBNICA NAD VÁHOM – Spomienka na obete brutálnej vraždy 26 chorých Rómov a ďalšie obete rómskeho holokaustu v Dubnici nad Váhom boli hlavným cieľom pietneho aktu pri pamätníku zavraždených Rómov v areáli spoločnosti ZVS v Dubnici.

Podujatie pri príležitosti 78. výročia tragických udalostí pripravilo občianske združenie (OZ) In Minorita. Informovala o tom Zuzana Kumanová z OZ In Minorita.

„Pripomíname si obete, pripomíname si rómske dejiny, o ktorých sa ešte stále málo hovorí. A zároveň je to aj akýsi apel na to, aby sme sa k sebe správali oveľa tolerantnejšie, aby sme hľadali to, čo nás spája,“ povedala Kumanová.

Pamätník stojí na mieste cintorína, kde sú pochované obete zo zaisťovacieho tábora pre Rómov v Dubnici nad Váhom. Vznikol v novembri 1944, zriadilo ho ministerstvo národnej obrany a v podstate išlo o koncentračný tábor, z ktorého sa predpokladali transporty do vyhladzovacích koncentračných táborov v zahraničí. V priebehu mesiaca v ňom bolo sústredených viac ako 700 rómskych mužov, žien a detí.

V tábore sa rozšíril týfus, čo spôsobilo, že sa tábor dostal do karantény a k deportáciám nedošlo. Viac ako 40 chorých zomrelo priamo v tábore a 26 chorých brutálne zavraždili. Dňa 23. februára 1945 pod zámienkou prepravy do nemocnice naložili šesť chorých žien a 20 mužov na nákladné auto a odviezli ich do areálu miestnej zbrojovky. Tam ich postrieľali a nahádzali do spoločného hrobu.

Na mieste cintorína v areáli zbrojovky robotníci krátko po skončení vojny osadili kríž z delových nábojníc a v roku 2007 z iniciatívy OZ In Minorita tu vznikol pamätník s menami zavraždených.

Foto: Radovan Stoklasa/TASR
Foto: Radovan Stoklasa/TASR

(tasr)


Ďalšie články