Trenčianska župa podporila inšpiratívne ekoprojekty

DSC_0475 Projekt mladí reportéri pre Zelenú župu. Foto: CEA

TRENČÍN – V uplynulom roku podporil Trenčiansky samosprávny kraj množstvo environmentálnych projektov. Podávať zaujímavé návrhy môžete aj v tomto roku.

V rámci grantu Zelené oči poskytla župa finančnú podporu 44 zeleným projektom v sume takmer 77-tisíc eur. K tým najzaujímavejším patril koncept Domáce menučko – múdre hospodárenie s potravinami, ktorý sa venoval problematike znižovania potravinového odpadu v domácnostiach. „Publikácia ponúka základné informácie o rozumnom hospodárení v domácnosti a praktická časť poslúži ako vlastné domáce menu, kde si môžete rozplánovať jedlá na celý týždeň,“ uviedla Andrea Molnárová, administrátorka programu Zelené oči. Publikácia je dostupná aj v ekoporadni TSK zverejnenej na webovej stránke kraja, v sekcii Regionálny rozvoj, v rubrike Zelená župa.  

Ďalší projekt realizovalo Centrum environmentálnych aktivít, v ktorom žiačky a žiaci z 11 škôl Trenčianskeho kraja propagovali krajskú ekomapu. Tá zahŕňa miesta, ktoré napomáhajú obyvateľom kraja žiť udržateľnejšie. V rámci projektu vytvorili aj tri videoreportáže o troch bodoch krajskej ekomapy. Úlohou žiakov bolo spropagovanie jej ľubovoľných bodov v statusoch na sociálnych sieťach. „Reportéri si najčastejšie vyberali bezobalové obchody, obchody so zdravou výživou, ekofarmy či zaujímavé parky a staré stromy. Na 11 základných a stredných školách vytvorili spolu skvelých 28 reportážnych statusov,“ dodala Andrea Molnárová. Statusy je možné nájsť na Facebooku alebo Instagrame po zadaní hashtagu #EkomapaTSK. 

Podávať zaujímavé projekty z grantového programu Zelené oči je možné aj v tomto roku. Druhé hodnotiace kolo uzavrú 31. 3. 2023, posledné, tretie, koncom mája 2023.

ZDROJ: TSK


Ďalšie články