Starosta povedal, že mužom a ženou sa rodíte. Po hneve aktivistov ide na školenie

basil zempilas Basil Zempilas . Foto: TASR/AP

Austrálsky starosta mesta Perth Basil Zempilas sa dostal do obrovskej nemilosti LGBT aktivistov za svoje vyhlásenia, ktorými stotožňoval pohlavie s vonkajšími anatomickými znakmi. Usporiadali proti nemu protest, trhali jeho fotografiu, dokonca mali poškodiť jeho dom. Politik sa následne ospravedlnil a spolu s celým vedením mesta mieri na školenie o povedomí voči transrodovej komunite.

„Kamoš, ak máš penis, si chlap. Ak máš vagínu, si žena. Koniec hry.“ Zdanlivo obyčajné konštatovanie biologických zákonitostí vie dnes vyvolať poriadnu búrku nevôle.

Najnovšie by o tom vedel hovoriť aj Basil Zempilas, starosta austrálskeho mesta Perth, ktorý tento citát vyriekol v rannej rozhlasovej šou minulý týždeň priamo v súvislosti s rozhodnutím slávnej a v súčasnosti tehotnej modelky Emily Ratajkowski.

Tá sa totiž nedávno vo svojom texte pre magazín Vogue okrem iného vyjadrila, že svojho potomka bude až do osemnástich rokov vychovávať ako rodovo neutrálneho, aby si následne mohol vybrať svoju identitu sám.

Nová éra, aj muž môže byť dievča

Hlavnou témou spomenutej rozhlasovej šou pritom bolo rozhodnutie usporiadať svetový šampionát homosexuálov v boxe v austrálskom Sydney v roku 2023. Politikov spoludiskutér Steve Mills bol v nej však opačne naladený a oponoval mu, že v dnešnej „novej ére“ platí, že ak aj on o sebe povie, že je dievča, jednoducho je dievča.

No Zempilas sa odbiť nenechal a následne začal čítať telefónne číslo do štúdia, kam má vraj zavolať každý, kto má penis, ale myslí si o sebe, že je žena. Takémuto netradičnému poslucháčovi tiež sľúbil stodolárovú poukážku do maloobchodnej predajne s elektronikou Retravision.

Ustúpil a ide na školenie

Zempilas sa po týchto vyhláseniach stal terčom mnohých vulgárnych správ, zrodila sa petícia s takmer 20-tisíc podpismi za jeho odvolanie, uskutočnil sa proti nemu protest a radikálni pro-LGBT aktivisti dokonca verejne trhali jeho fotografiu a podľa bulváru Daily Mail aj poškodili jeho dom.

Politik však medzičasom stihol cúvnuť. Ospravedlnil sa s tým, že tieto slová neodrážali jeho hodnoty a mrzí ho, že ranil niektorých ľudí. Avizoval, že on a celá mestská rada podstúpia „školenie o transrodovom povedomí“, a pridal obrázok radnice v Perthe vysvietený v dúhových farbách.

Nová doba

Prípad v mnohom pripomína situáciu, v ktorej sa ocitla aj britská vedkyňa Maya Forstaterová. Tá ešte minulý rok na sociálnej sieti skonštatovala, že otázka pohlavia podľa nej nie je otázkou identifikácie alebo pocitov, ale „je to biológia“.

Následne táto daňová expertka z Centra pre globálny rozvoj prišla o prácu. Ani obrátenie sa na súd jej nepomohlo. Ten totiž rozhodol, že takáto rodová kritika jenezlučiteľná s ľudskou dôstojnosťou a so základnými právami ostatných“.

Súd tiež skonštatoval, že ak určitá osoba absolvovala prerod z muža na ženu a má o tom osvedčenie, po právnej stránke ide o ženu a Forstaterová to údajne nemôže ignorovať. Ona to však popiera a podľa súdu „táto viera nie je hodná rešpektu v demokratickej spoločnosti“.


Ďalšie články