Polícia riešila muža s parohmi

policajné auto ilustračný TN Muž zavolal políciu sám na seba. Foto: Michal Večeřa

BÁNOVCE NAD BEBRAVOU – Niektoré činnosti, ktoré sa nám zdajú bežné, môžu spôsobiť v konečnom dôsledku vážny problém.

Ak nájdete počas prechádzky v lese zhodené parohy a radi by ste si ich odniesli domov, radšej si to rozmyslite.

Polícia v Bánovciach nad Bebravou sa počas tohto týždňa zamerala na vyhľadávaciu činnosť na úseku ochrany poľovníctva a ochrany životného prostredia. Informovala o tom Polícia SR – Trenčiansky kraj na sociálnej sieti.

V rámci akcie zadržali muža. „Bez súhlasu užívateľa príslušného poľovného revíru si privlastnil zhodené parožie poľovnej lesnej zvery, kde bolo zistené, že ide konkrétne o ľavý zhod z jeleňa – tzv. desatoráka,“ napísali policajti na facebooku.

Muža vypočuli a parožie mu zhabali. „V zmysle zákona o poľovníctve, v poľovnom revíri sa zakazuje privlastniť si trofej nájdenej uhynutej zveri alebo zbierať parožie a vajcia pernatej zveri bez povolenia alebo súhlasu užívateľa poľovného revíru,“ uviedla polícia.

Zhodené parožie môže zobrať len poľovník s príslušným povolením. „Za neoprávnený zber zhodov môže byť uložená pokuta až do výšky 3 000 eur v prípade fyzickej osoby, pokiaľ ide o právnickú osobu v rozmedzí od 5 000 eur do 15 000 eur,“ ozrejmili policajti.

Okrem toho sa zamerali aj na jazdu po poľných a lesných priestranstvách, ktorá je takisto zakázaná, okrem výnimiek zo zákona.

„Policajti sa budú aj v budúcnosti zameriavať na tento druh protiprávnej činnosti v rámci celého Trenčianskeho kraja,“ varovala polícia.


Ďalšie články