Matovič opäť hovorí o tvrdom lockdowne alebo o ďalšom pretestovaní

50. schôdza vlády SR Igor Matovič s výsledkom testu z plošného testovania. Foto: Martin Baumann/TASR

S vidinou voľnejšieho života do budúcnosti vidí predseda vlády iba dve alternatívy – tvrdý lockdown alebo ďalšie celoplošné testovanie.

Premiér Igor Matovič (OĽaNO) nevylúčil tvrdý lockdown. Došlo by však k nemu iba v prípade, že ľudia by sa začali správať „drasticky nezodpovedne“, čo nepredpokladá. Uviedol to v diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy.

„Pokaziť si to môžeme len my spolu, keď si to začneme užívať ako cez leto, lebo nám nič nehrozí, a dáme rúška dole,“ poznamenal Matovič.

Predseda vlády nevylúčil do budúcnosti ani ďalšie kolo pretestovania celého Slovenska. „Ak budeme snívať o voľnejšom živote, tak budeme musieť k tomu urobiť nejaký silný úder. To si myslím, že bude celospoločenská diskusia ďalšie dni, aby sme sa rozhodli, ktorou cestou pôjdeme, či použijeme lockdown, alebo za pár týždňov znova celoplošné pretestovanie,“ povedal.

Priebeh druhého kola plošného testovania obyvateľstva na ochorenie COVID-19 je podľa Matoviča bezproblémový. Na viac ako 90 percentách odberných miest sú rovnaké tímy ako minulý týždeň. Na väčšine miest sa podľa Matoviča netvoria rady. Je to aj zásluhou primátorov, ktorí si už lepšie spravili svoju robotu, podotkol.

Ľuďom, ktorí bývajú blízko červených okresov, Matovič odkázal, že sú vítaní na najbližšom odbernom mieste. Odporučil aj pretestovanie v zelených okresoch, kde sú zriadené odberové miesta.

Matovič pripomenul, že v najbližších dňoch sa zavedie aj povinnosť prísť na Slovensko s negatívnym testom. Tým, ktorí ho mať nebudú, bude na hraniciach umožnené pretestovanie antigénovým testom. Informáciu priniesla agentúra TASR.


Ďalšie články