Matovič: Môže dôjsť k uvoľňovaniu opatrení

Brífing Igora Matovièa k 2. kolu celoplošného testovania obyvate¾stva na prítomnos ochorenia Covid-19 Jaroslav Naď a Igor Matovič (Zdroj: Vladimír Miček/TASR)

Premiér Igor Matovič a minister obrany Jaroslav Naď predstavili výsledky sobotňajšieho kola plošného testovania v najviac zasiahnutých regiónoch v nedeľu predpoludním na námestí SNP. Matovič oznámil, ako a kedy by mohlo dôjsť k uvoľňovaniu opatrení.

Naď (OĽaNO) v sobotu (7. 11.) informoval, že na prvý deň druhého kola celoplošného testovania na ochorenie COVID-19 prišlo na testy 1 297 571 ľudí. Infekčných z nich bolo 8172, teda iba 0,63 percenta.

Premiér vyhlásil, že „použitie AG testov zníži počet nakazených v jednom týždni o 50-60 percent“ v plošne testovaných regiónoch.

To, že počet nakazených v uplynulých dňoch klesá označil Matovič za výsledok antigénového plošného testovania. Napriek tomu však vyzval, aby ľudia s negatívnym testom boli naďalej opatrení, ako keby boli chorí. Tých s pozitívnym testom zase poprosil, aby sa ozvali ľuďom, s ktorými boli v kontakte a vyzval ich, aby išli na testovanie buď AG testami, alebo aby si požiadali o PCR test. To je možné na oficiálnej, štátom spravovanej, stránke Korona.gov.sk.

„Alternatívne voči lockdownu môžeme týmto bojovať proti tejto chorobe,“ vyhlásil Matovič o antigénovom plošnom testovaní. Použitie AG testov podľa neho výrazne pomáha a v nemocniciach začína ubúdať pacientov, čo označil za dobrú správu.

Ako to bude s uvoľňovaním

„Máme dve zbrane, ktoré môžeme používať cielene v ohniskách alebo opačne používať takéto preventívne testovanie v mestách, ktoré by chceli otvorenejšie žiť, keby chceli otvoriť kiná, galérie, kostoly, posilňovne, múzeá a možno aj reštaurácie. Bol som za, aby sme šli v ústrety k väčšiemu stupňu slobody, ale musíme si povedať, čo sme pre to ochotní urobiť,“ povedal premiér.

Ako príklad možného uvoľňovania uviedol Matovič hlavné mesto. „Keď sa Bratislava rozhodne, že chce väčší stupeň slobody, máme dve možnosti: alebo raz za tri týždne testovanie alebo raz za dva týždne týždeň lockdownu,“ uviedol.

Ideálne by podľa predsedu vlády bolo, aby sa dohodol celoslovenský postup. „Ak budeme mať v 60 okresoch podobnú situáciu (pod 0,7 percenta pozitívne testovaných) ostane 10, 15 okresov, kde by sa zišlo ešte tretie kolo testovania,“ dodal Matovič.

Za týchto podmienok možno otvoria aj školy

O akomkoľvek uvoľňovaní sa môžeme podľa premiéra baviť najskôr od začiatku decembra alebo možno posledný novembrový týždeň. „Celoslovenské testovanie a potom si môžeme väčší stupeň slobody dopriať,“ uviedol s tým, že aj školy, ktoré pretestujú všetkých žiakov a rodičov žiakov by mohli možno otvoriť.

„Zlomili sme krivku, začína nám klesať podiel pozitívnych testov vykonaných cez PCR metódu. Dva, tri týždne musíme počkať, ale ak potom chceme niečo urobiť, tak musíme viesť debatu aj s tými, ktorí plošnému testovaniu neverili,“ vyhlásil.

Matovič na tlačovke tiež uviedol, že regióny, ktoré majú nad 0,7 percenta pozitívne testovaných by mali podľa neho prejsť ďalšími kolami testovaní. Ako príklad uviedol Oravu, kde výrazne klesol počet pozitívne testovaných.


Ďalšie články