Špička biliardu sa stretla v Trenčíne

Špička biliardu zavítala do Trenčína

  TRENČÍN – V obľúbenom trenčianskom hernom klube Point sa uplynulý víkend konali majstrovstvá Slovenska v biliarde. 

Šestnásť najlepších slovenských biliardových hráčov si to cez víkend rozdalo o titul majstra Slovenska. V sobotu sa hrala hra číslo 10, zatiaľ čo v nedeľu číslo 9. Sobotnú súťaž ovládol skúsený Jakub Koniar. „Som rád, že moja hra bola štandardne dobrá a kvalitná. Zvíťazil som aj minulý rok, takže sa mi podarilo tento titul obhájiť a som rád, keďže sa mi narodil syn a na tréningy nebol čas,“ dodal Jakub Koniar. 

V súčasnom biliarde rozhodujú detaily. Biliardový hráč musí premyslieť každý jeden úder. „Treba mať čistú hlavu, bez toho to jednoducho nejde,“ pokračoval Koniar, ktorý sa niekoľkokrát predviedol aj na svetovej úrovni.

Na majstrovstvách Slovenska sa zúčastnil aj bronzový medailista z juniorských majstrovstiev Európy Kristián Mrva. „Sezóna bola pre mňa prelomová. Som slovenská juniorská jednotka. Na juniorských majstrovstvách sa mi podarilo získať tri bronzové medaily, čo ma veľmi teší,“ prezradil Mrva. Tomu sa podarilo v hre číslo 10 získať bronzovú medailu, s ktorou sa podelil s Enrikom Tenkom.

„Prvýkrát som sa kvalifikoval na majstrovstvá Slovenska a hneď sa mi podarilo získať 3. miesto. Aj keď sme malá krajina, tak si myslím, že v súčasnosti máme kvalitných hráčov,“ zhodnotil Enrik Tenk, ktorý by rád videl slovenský biliard ešte na vyššej úrovni. „Náš biliard sme mohli vidieť už aj na svetovej úrovni a rád by som ho videl z okolitých štátov možno na úrovni Poľska,“  uzavrel mladý biliardový hráč.

Biliard klub Point a mládež 

Myšlienka nového formátu prišla v roku 2019. „Začali sme investovať veľmi veľa času do detí. To bola aj naša prvotná myšlienka. Chceli sme vytvoriť detskú biliardovú akadémiu. Dnes nám chodí približne 15 detí a dá sa povedať, že sme jediný na Slovensku,“ prezradil na úvod majiteľ Pointu Paťo Ivanič.

Rovnako sa im podarilo zatiahnuť do biliardu aj nežné pohlavie. Každý mesiac sa konajú ženské turnaje s názvom Dámske jazdy. Na štvrtkových turnajoch zapájajú do hry aj verejnosť, ktorá si chce vyskúšať biliard. „V našej herni chceme dať priestor aj šípkarom. Chceme ich zjednotiť a dať im vlastný klub. Verím, že si tu nájde každý to svoje,“ uzavrel Ivanič.

Výsledky 

Majstrovstvá Slovenska 9-ball

🥇 Köles Balázs

🥈 Domjan Zsolt

🥉 Lang Daniel

🥉 Polách Jaroslav

Majstrovstvá Slovenska 10-ball

🥇 Jakub Koniar

🥈 Köles Balázs

🥉 Mrva Kristián

🥉 Tenk Enrik


Ďalšie články