Na zápas roka napokon so Škriniarom. K výhre môžu pomôcť navrátilci

Marek Hamšík Marek Hamšík. Foto: Lukáš Grinaj/ TASR

Vo štvrtok sa predstaví slovenská reprezentácia proti mužstvu Severného Írska vo finále baráže. V hre je účasť na majstrovstvách Európy. Posledný zápas vyhrali naši futbalisti tesne proti Írsku 1 : 0, o výsledku rozhodli až v penaltách. Vyrovnaný, dramatický duel sa čaká aj tentoraz.

„Všetci vieme, o čo ide. Sme nastavení tak, aby sme to zvládli. Je sen každého z nás, aby sme sa ešte dostali na ME,“ uviedol kapitán tímu Marek Hamšík pre TASR. Už od októbra sa pripravuje v domácich podmienkach. Absolvoval aj zápasy Ligy národov, v ktorých po nevýrazných októbrových výkonoch Slovensko podľahlo najprv Škótsku a potom Izraelu. Prehry otriasli trénerskou stoličkou, Pavla Hapalu na nej vystriedal Štefan Tarkovič.

Peter Pekarík verí, že práve zmena na tomto poste môže byť impulzom k víťazstvu. „Tréner Tarkovič nás pozná, pozná dianie v reprezentácii, atmosféru v kabíne vie veľmi dobre naladiť,“ myslí si obranca. Súhlasí s ním aj útočník Albert Rusnák, ten poprel, že by táto zmena nejako zamávala mužstvom. „Čo sa týka trénera Hapala, toto sa vo futbale deje, nie je to príjemné, ale my sa musíme pozerať dopredu. Nemôžeme rozoberať, čo sa stalo, musíme sa pripraviť na štvrtok,“ uviedol Rusnák.

Rošády v nominácii

Tarkovič povolal do tímu Tomáša Hubočana, Vladimíra Weissa a Martina Škrtela. Posledného menovaného vyradilo zranenie. „Písali sme si s Martinom, bohužiaľ, je to, ako to je. Boli by sme radi, keby bol s nami, prehovárali sme ho, ale dopadlo to takto. Čo sa týka Vlada Weissa a Tomáša Hubočana, odovzdali reprezentácii veľmi veľa, je plus, že sú tu. Tomáš je veľmi skúsený a to nám môže pomôcť a Vlado je hráč, ktorý dokáže zmeniť priebeh zápasu. Vždy dokázal v reprezentácii dôležité veci v ofenzíve,“ povedal Hamšík na margo posíl.

Na zápas roka nepocestuje napokon Kuciak, Haraslín, Plach, Holec, Holúbek, Vavro a Mihalík.

„S lekárskym tímom sme sa dohodli, že žiadny hráč ani člen realizačného tímu, ktorý mal pozitívny PCR test, na zraz nepríde,“ odôvodnil zmeny Tarkovič.

Pozitívny test vyradil z tímu aj Martina Koscelníka. Nahradil ho Lukáš Pauschek, k tímu pribudol Dávid Hancko, Tomáš Suslov, Pavol Šafranko, Samuel Mráz, Adam Jakubech a Norbert Gyömbér.

Otázny bol aj obranca Milan Škriniar, ktorého údajne klub Inter Miláno nechcel uvoľniť. V nedeľu večer však informovala RTVS na svojej facebookovej stránke, že slovenský stopér sa pripojí k tímu, podľa nej bol už v tom čase na ceste na Slovensko.

O možnej absencii nevedelo ani vedenie tímu. „Do 20.45 h Slovenský futbalový zväz nedostal žiadnu relevantnú informáciu o tom, že by náš reprezentant nemal byť milánskym Interom uvoľnený, rovnako sú na tom aj hráči iných reprezentácií,“ ozrejmil situáciu tréner.

Opatrnosť a istota videorozborov

Necelé tri dni pred dôležitým zápasom hráči pozorne študujú súpera. Ďalšie videorozbory, ktoré by mohli pomôcť v rozhodujúcich okamihoch, sa budú študovať.

„Myslím si, že to bude podobný súper, ako boli Íri. Budú hrať podľa mňa defenzívne a vyrážať do brejkov. Ale bude to o maličkostiach a kto ich lepšie zvládne, dostane sa na šampionát,“ povedal Rusnák.

Pripravuje sa aj súper. Ten dostal nečakaný darček od trénera Írov. Boli to taktické informácie a predzápasová analýza o slovenskom tíme, s ktorým Íri v októbri remizovali.

Okrem tejto výhody sa severoírski futbalisti môžu v zápase spoľahnúť na podporu fanúšikov, Windsor Park v Belfaste otvorí brány pre viac ako tisíc divákov.

„Pre hráčov je zápas, aký nás čaká v Belfaste, motivujúci, taký sa hrá raz za desaťročie. Verím, že všetci hráči z tímu urobia všetko, aby sme uspeli,“ uviedol Tarkovič.

Nominácia:

BRANKÁRI: Marek Rodák (Fulham), Dominik Greif (Slovan Bratislava), Adam Jakubech (KV Kortrijk)

OBRANCOVIA: Peter Pekarík (Hertha BSC), Lukáš Pauschek (Slovan Bratislava), Martin Valjent (Mallorca), Ľubomír Šatka (Lech Poznaň), Milan Škriniar (Inter Miláno), Róbert Mazáň (FK Mladá Boleslav), Tomáš Hubočan (Omonia Nikózia), Norbert Gyömbér (AC Perugia), Dávid Hancko (Sparta Praha).

STREDOPOLIARI: Stanislav Lobotka (SSC Neapol), Patrik Hrošovský (KRC Genk), Juraj Kucka (Parma Calcio), Ján Greguš (Minnesota United), Marek Hamšík (Dalian PRO), Ondrej Duda (1. FC Köln), Róbert Mak (Ferencváros Budapešť), Albert Rusnák(Real Salt Lake City), Vladimír Weiss (Slovan Bratislava), Tomáš Suslov (FC Groningen).

ÚTOČNÍCI: Michal Ďuriš (Omonia Nikózia), Pavol Šafranko (Sepsi OSK), Samuel Mráz (Zaglebie Lubin).


Ďalšie články