Festival slobody bude v rozhlasovom vysielaní a na internete

nature-3291544_1920 Foto: pixabay.com

Spomienkou na obdobie neslobody a ukončenie komunistického režimu je každoročný multižánrový medzinárodný Festival slobody, ktorý sa začína dnes (9. novembra) a trvať bude do 18. novembra.

Na obdobie, ktoré bolo pred rokom 1989, netreba zabúdať a jedna z možností, ako si pripomenúť, čo sme získali Nežnou revolúciou, je aj Festival slobody.

Vzhľadom na situáciu spojenú s obmedzením verejných podujatí bude 10. ročník iný ako predchádzajúce. Síce niektoré tradičné súčasti programu nebude možné zrealizovať, paradoxne však bude dostupnejší pre divákov, ktorí by sa na ňom nemohli zúčastniť osobne.

Otvárací večer sa začína dnes o 17.00 h a odštartuje koncertom Dve tváre disentu, ktorý si budeme môcť vypočuť v živom vysielaní na Rádiu Devín. Tieto dva fenomény nám predstavia hudobníci z 80. rokov 20. storočia, a to Edo Klena a skupina Kapucíni.

V stredu 11. novembra je pripravené udeľovanie cien súťaže Klubu ’89 – Naša nedávna história – Druhá svetová vojna. Súťažou chceli organizátori zlepšiť povedomie a vytvoriť záujem o našu nedávnu históriu u študentov a žiakov stredných a základných škôl. U študentov chceli vytvoriť kritické myslenie a prácu s informáciami.

Tvorcami diel budú teda žiaci a študenti za pomoci svojich učiteľov. Ukážky ocenených prác si budeme môcť pozrieť na youtubovom kanáli ÚPN (Ústav pamäti národa). V stredu bude o 17. aj diskusia s názvom Múzeá totalitných režimov v strednej Európe. V online diskusii sa budú jej účastníci zaoberať opodstatnenosťou múzeí totalít v strednej Európe. Hosťom diskusie bude Jan Kalous z Múzea XX. storočia v Prahe, za ÚPN predseda jeho správnej rady Ján Pálffy.

Pamätná tabuľa. Foto: Jakub Kotian/TASR

Víkend zatvorených hraníc

V sobotu bude veľká diskusia s viacerými hosťami. Názov diskusie je Úteky za slobodou. V diskusii sa budú rozprávať nielen o železnej opone, ktorá tu bola do roku 1989. „O železnej opone, ktorá nebola len deliacou čiarou dvoch kultúr Východu a Západu, ale aj fyzickou prekážkou slobody.“ Pripravení sú hostia ako Luděk Navara z Česka – autor viacerých kníh a dokumentov o komunistickom režime, Marcin Bieniadaz Poľska – Marcinovi sa podarilo krátko po 80. roku utiecť do Rakúska a Peter Mikle zo Slovenska – odborník na železnú oponu.

V pondelok a utorok sa bude festival chýliť k svojmu záveru. Na pondelok (16. novembra) je pripravená spomienka na pochod študentov pri pamätnej tabuli pred Univerzitou Komenského. V diskusii sa bližšie pozrú na študentský život, ktorý bol pred rokom 1989. V diskusii vystúpi Dagmar Fűlle, Milan Novotný a Radoslav Števčík. V utorok sa bude konať spomienkové podujatie pri príležitosti 31. výročia Nežnej revolúcie. Obete totality si pripomenú spolu s Konfederáciou politických väzňov Slovenska a Politickými väzňami – Zväzom protikomunistického odboja.


Ďalšie články