Poľský turista neprežil výstup na Malý Rozsutec

HoryZonty 2022

ŽILINA – V utorok 30. mája popoludní zomrel pri túre vo Vrátnej doline poľský turista.

Ten pri výstupe na Malý Rozsutec stratil vedomie, o pomoc boli požiadaní členovia HZS Malá Fatra, ale poľský turista už nemal prítomné základné životné funkcie. Nepomohla ani kardiopulmonálna resuscitácia. Záchranári HZS požiadali o súčinnosť posádku VZZS, ktorá zobrala jedného záchranára HZS na palubu a smerovali pod Malý Rozsutec. Na mieste boli vysadení lekár VZZS a záchranár HZS, ktorí pokračovali v rozšírenej KPR, žiaľ bezúspešne. Následne boli na miesto letecky transportovaní ďalší dvaja záchranári HZS a telo nebohého bolo pozemne transportované do údolia, kde bolo odovzdané privolanej pohrebnej službe a príslušníkom PZ SR.

https://zilina.standard.sk/2870/cyklocesticka-do-terchovej-je-uz-bez-zabran-vyzva-policajtov-padla-na-urodnu-podu/

Väčšie šťastie mal o deň skôr 13-ročný chlapec, ktorý vo večerných hodinách spadol a sťažoval si na bolesti brucha. Privolaní záchranári HZS Malá Fatra po príchode na Chatu na Grúni chlapca vyšetrili a terénnym vozidlom ho transportovali do žilinskej nemocnice.

https://zilina.standard.sk/2790/matka-troch-deti-neprezila-pad-vo-vratnej-jej-partner-pri-tom-nebol-a-chce-sa-o-deti-postarat/

No a ako sme už viackrát informovali, vo Vrátnej doline sa v sobotu 27. mája stala smrteľná tragédia, keď 38-ročná slovenská turistka a matka troch malých detí, ktorí absolvovali túru na Zbojníckom chodníku s ňou, spadla a po stometrovom páde prišla o život.


Ďalšie články