Nadaná študentka

web-94

Sochy, svietniky či trojrozmerné obrazy. Martina Hanková z obce Kšinná v okrese Bánovce nad Bebravou vytvára rozličné umelecké diela zaujímavou technikou.

KŠINNÁ – Martina Hanková vytvára trojrozmerné obrazy a sochy pomocou techniky paverpol.

„Paverpol je tekuté tužidlo, do ktorého dávam rôzne prírodné materiály a textílie, a potom to ručne tvarujem buď na maliarskom plátne alebo na soche,“ vysvetľuje techniku Martina Hanková.

Ako sama hovorí, bola samouk, učila sa na vlastných chybách.

„Skúšala som, čo sa mi bude páčiť a ako to bude vyzerať, keď tam priložím rôzne veci alebo inak vytvarujem látku,“ hovorí o svojich začiatkoch Martina Hanková, ktorá je momentálne študentkou štvrtého ročníka Strednej školy umeleckého priemyslu v Trenčíne.

„Vždy som rada tvorila, už od malička. Dostala som sa do umeleckého tábora a tam som objavila techniku paverpolu. Keď som z neho prišla, začala som sa v tejto technike zdokonaľovať, aby som tvorila diela, aké ja chcem.“ Doplnila ešte nadaná študentka.

Z obrazov podľa vlastných slov tvorí najradšej zoskupenia viacerých prírodných a recyklovaných  materiálov. Tie potom umiestňuje na plátno, kde ich vyformuje a následne ich ručne domaľuje farbami a štetcami.

Rovnako rada tvorí anjelov a rôzne postavy či modernejšie sochy bez tvárí.

„Najskôr si z drôtu vymodelujem postavu, ktorú chcem, následne ju obalím alobalom a rôznym nastrihaným textilom. Potom ju dotvarujem pomocou paverpolu a už oblečiem alebo posadím, ako je,“ opisuje mladá umelkyňa, ako vytvára sochy.

Chodí aj po výstavách, na ktorých si jej umelecké diela často nájdu nových majiteľov.

Na niektorých jej výtvoroch sú zachytené aj miestne pamiatky.

„Keďže pochádzam z Uhrovskej doliny, mám rada pamiatky, ktoré tu nájdeme a chcela som ich nejako preniesť aj na tie moje obrazy. Keď chodím na výstavy, aby som ľudom priblížila, odkiaľ pochádzam a čo tu máme.“

Na jednom obraze sa vyníma Románsky kostolík svätého Kozmu a Damiána zo Kšinnej, na ďalšom Uhrovský hrad a na inom zase Rodný dom Ľudovíta Štúra, ktorý sa nachádza v Uhrovci. 


Ďalšie články