Ihranie pri riečke Myjave

Foto-WEB-6

Detský folklórny súbor Kopaničiarik z Myjavy má bohatý repertoár piesní a tancov. Ten najnovšie rozšírili aj o výukový film o hrách, aby poslúžil ako inšpirácia pre ostatné deti.

Detské hry sa tradovali tisícročia a v podstate možností hrania a spôsob hry boli nezmenené až do 20. storočia. Vďaka zmenenému spôsobu života spoločnosti sa mnohé hry na začiatku 21. storočia z detského sveta úplne vytratili. Niektoré pretrvávajú dodnes aj vďaka zanieteným pedagógom.

Keďže dieťa vo svojej podstate je stvorené pre hru, prinášame výber z tradičných hier detí na západnom Slovensku prostredníctvom video-návodov.

„Podkladom pre tvorbu filmu sa stal zborník detského folklóru z Myjavy a okolia od zostavovateľa Klimenta Ondrejku, ktorý bol vydaný pri Západoslovenských folklórnych slávnostiach Myjava v roku 1986,“ vysvetľuje autorka Lenka Šútorová Konečná.

Vznikol z materiálov, ktoré boli zozbierané pri celoslovenskom detskom hnutí „Pri prameňoch krásy“ a doplnený zápismi vtedajších vedúcich detských folklórnych súborov.

Hrou sa dieťa najlepšie naučí mnohému, čo v živote bude potrebovať.

„Preto sú jednotlivé detské hry doplnené aj o informácie pre pedagógov na využitie jednotlivých hier pre rozvoj kompetencií dieťaťa v súčasnosti. Napríklad rozvoj motorických zručností, kognitívnych a sociálnych kompetencií a podobne“, dodáva ešte Lenka Šútorová Konečná, ktorá je spolu s Jankou Pakosovou Zelenayovou autorkou video-návodu k tradičným detským hrám pod názvom „Ihranie pri riečke Myjava“.

Zahrajte sa teda spoločne v rodine, prípadne sa inšpirujte samotnými hrami a ich pravidlami do budúcna.

Text: Lenka Šútorová Konečná, MFF Myjava, Miroslav Bitarovský, Foto MFF Myjava


Ďalšie články