Aktualizácia: Panelka je zatvorená. Takto vyzerá dopravná situácia v centre Trenčína

TSK_panelka_klepanie_mini__6_of_56_ Cesta I/9 Chocholná – Mníchova Lehota. Foto: TSK

TRENČÍN – Cestu I/9 v časti Chocholná – Mníchova Lehota museli uzavrieť predčasne. Po niekoľkých odkladoch tak spravili v stredu večer pre zlý technický stav.

Zatvorenie „tankodrómu“ zatiaľ nemá vplyv na dopravu v centre krajského mesta. Situáciu budeme sledovať.

Kolóny neeviduje ani trenčianska polícia. Premávku monitoruje a bude ju operatívne riadiť, doplnil na dnešnom tlačovom brífingu zástupca riaditeľa krajského dopravného inšpektorátu v Trenčíne Stanislav Stehel. Uviedol tiež, že hlavnú chrbticovú obchádzkovú trasu cez Trenčín už policajti vyznačili, ďalšie plánujú budúci týždeň.

O predčasnom zatvorení cesty informoval Trenčiansky Štandard hovorca Slovenskej správy ciest (SSC) Martin Guzi. „SSC prosí motoristov o trpezlivosť pri uzávere cesty I/9 v časti stavby Chocholná – Mníchova Lehota. Úplná uzávera sa začala v stredu večer a vyžiadal si ju zhoršujúci sa technický stav mostov, ktoré sa idú rekonštruovať. Pôjde o rekonštrukcie dvoch mostov ponad Váh a Biskupický kanál (Vážske kaskády) v smere od D1 na Bánovce nad Bebravou v susedstve s obcami Opatovce, Veľké Bierovce a Trenčianske Stankovce,“ uviedol.

https://trencin.standard.sk/6755/a-je-to-tu-oddnes-zatvoria-panelku-pri-trencine-pripravte-sa-na-obchadzky/

„Zhotoviteľ pokračoval v odkrývaní vrchných častí mosta na ceste I/9, odkrytím vrchnej vrstvy narazil na prepínacie káble, ktoré sa jednoznačne ukázali ako nefunkčné. Pri prejazde ťažkej techniky dokonca došlo k pretrhnutiu lán,“ ozrejmil pre TASR riaditeľ Investičnej výstavby a správy ciest Žilina Ivan Brečka. Na základe toho podľa neho pristúpila SSC k okamžitému riešeniu v spolupráci s dopravným inšpektorátom v podobe uzatvorenia mosta v celej šírke pre všetku dopravu.

Technický stav mosta i jeho statiku začnú posudzovať odborníci budúci týždeň, výstupy budú pre investora i zhotoviteľa stavby záväzné. Dĺžku uzávery, náklady a technické riešenie Brečka nevedel prejudikovať.

Podľa Martina Guziho úsek zostane neprejazdný do 30. augusta. Motoristi budú mať k dispozícii obchádzkové trasy:

1.      Po ceste II/574 smer Ilava – Nováky

2.      Po ceste I/64 smer Nitra – Bánovce nad Bebravou

3.      Po ceste II/507 smer Nové Mesto nad Váhom – Beckov – Trenčianske Stankovce

4.      Po ceste I/61a Nový most – II/507 – Trenčianska Turná

https://trencin.standard.sk/7345/v-trencine-ponukaju-trojizbovy-byt-za-smiesnu-cenu-kupili-by-ste/

„V ostatných úsekoch stavby sa v priebehu roka 2023 počíta s čiastočnými obmedzeniami dopravy, presné termíny a dĺžky obmedzení budú známe podľa aktuálnych stavebných prác. Obmedzenia budú vyznačené dočasným dopravným značením, riadené semaformi alebo ručne zaškolenými pracovníkmi,“ dodal Guzi.

Práce na rekonštrukcii starej panelovej cesty plánujú dokončiť do konca roka.

https://trencin.standard.sk/7421/v-trencine-zacinaju-so-stavbou-noveho-parkoviska-vyriesi-problem-s-mestskym-parkovanim/

Bližšie informácie o obchádzkach zverejnila trenčianska polícia na sociálnej sieti. Obchádzková trasa A cez mesto Trenčín vedie po cestách II/507 – I/61a, trasa B Nové Mesto nad Váhom – Trenčianske Stankovce po cestách II/515 a II/507, trasa C Nováky – Ilava po ceste II/574 a alternatívna obchádzková trasa D je D1 – R1 – I/64 Drietoma – Nováky.

„Obchádzková trasa A bude pravdepodobne najvyťaženejšou a najvyužívanejšou. Vedie popri obchodných centrách Tesco a Laugaricio a po novom moste ponad rieku Váh. Trvalé dopravné značenie, ktoré zakazuje vjazd nákladnej dopravy nad 12 ton, bude po dobu celkovej uzávierky dočasne prekryté alebo zdemontované,“ napísala polícia.

https://trencin.standard.sk/7355/v-belusi-budu-vyrabat-bojove-vozidla-pracu-dostanu-desiatky-ludi/

Trasa B je určená najmä na odklonenie nákladnej dopravy smerom od Bratislavy a Nového Mesta nad Váhom len v jednom smere. „Osobná doprava bude môcť využívať oba smery obchádzkovej trasy. Samotná obchádzková trasa vedie cez Rakoľuby, Beckov, Krivosúd-Bodovka, Trenčianske Stankovce.“

Trvalé dopravné značenie, ktoré zakazuje vjazd nákladnej dopravy nad 12 ton, bude počas celkovej uzávierky dočasne prekryté alebo zdemontované len v smere od Nového Mesta nad Váhom do Trenčianskych Stankoviec.

https://trencin.standard.sk/7376/upratovanie-trencina-pokracuje-kde-najdete-velkoobjemove-kontajnery/

Na odklonenie nákladnej dopravy smerom od Považskej Bystrice do Prievidze obojsmerne bude slúžiť trasa C. Samotná obchádzková trasa vedie cez Ilavu a obce Horná Poruba, Valaská Belá, Liešťany, Nitrianske Rudno, Diviaky nad Nitricou, Diviacka Nová Ves. V katastri Valaskej Belej je avizovaná rekonštrukcia mosta, ktorá by ale nemala výrazne ovplyvniť plynulosť premávky.

Alternatívna obchádzková trasa D nebude označená dočasným dopravným značením, ale vodiči motorových vozidiel ju môžu použiť.


Ďalšie články