Na Butkove bolo šesťtisíc ľudí, Sima Magušinová roztlieskala pútnikov

2-5 Na púti vystúpila aj speváčka Sima Magušinová. Foto: Ľubomír Chochula

LADCE – Jarná púť k ucteniu Jána Pavla II do Skalného sanktuária Božieho milosrdenstva na horu Butkov (okr. Ilava) sa v sobotu 20. mája vydarila po každej stránke.

Napriek premenlivému počasiu, keď sa striedalo slniečko a dažďové prehánky, sa na púti zúčastnilo odhadom až šesťtisíc pútnikov. Nielen zo Slovenska, ale aj z Česka a Poľska. Boli zastúpené všetky vekové kategórie.

https://trencin.standard.sk/11163/opatovska-dolina-ukazala-svoje-bohatstvo-zvecnia-ho-v-dokumentarnom-filme/

Medzi pútnikmi nechýbal ani 58-ročný Jozef, ktorý každoročne navštívi Skalné sanktuárium dva až trikrát. Je to o to obdivuhodnejšie, pretože má veľký zdravotný hendikep „Ľudia sú na Butkove zvláštne iní. Sú k sebe milší a pozornejší. Toto posvätné miesto ma napĺňa pokojom. Vždy, keď odtiaľ odchádzam sa cítim duchovne silnejší a aj šťastnejší. Rád sa sem vrátim pri najbližšej príležitosti,“ povedal pre Trenčiansky a Žilinský Štandard pútnik Jozef.

https://trencin.standard.sk/10955/topfest-oslavi-20-narodeniny-prezradili-meno-headlinera/

Prológom podujatia bola krížová cesta od Detvianskeho kríža do Skalného sanktuária, ktorú absolvovali pútnici a návštevníci spoločne s dekanom a farárom Farnosti Ladce Jozefom Petrášom a veriacimi z obce Ladce.

Veľký ohlas u publika mal koncert známej slovenskej speváčky Simy Magušinovej s kapelou. Tá zaspievala všetky svoje najväčšie hity vrátane pesničky Ave Mária. Na púti vystúpili aj sestry Matky Božieho milosrdenstva z Krakova, Štefan Patrik Kováč, ale hlavným programom bola slávnostná svätá omša, ktorú celebroval rektor pápežského kolégia sv. Cyrila a Metoda v Ríme Pavol Zvara. Ten okrem iného vo svojej kázni pripomenul význam modlitieb. Slávnosť hudobne i spevom sprevádzala The Gospel Family.

https://trencin.standard.sk/11124/v-trencine-postavia-polyfunkcny-dom-vyrastie-priamo-v-centre/

Pre pútnikov, ktorí nezvládli peší výstup krížovou cestou, boli na spodnom podlaží lomu pripravené autobusy. Organizátormi púte boli: Farnosť Ladce, Farnosť Beluša, obec Ladce, obec Beluša, Považská cementáreň a Nadácia AGAPA Ladce.

Na Butkove sa tohto roku uskutočnia ešte ďalšie podujatia. Už o necelý mesiac (17. júna) to bude celoslovenské stretnutie Rodiny Nepoškvrnenej a charitatívny koncert „Hudba bez bariér“ na podporu hendikepovaných spoluobčanov.


Ďalšie články