Horor vo Francúzsku: Sýrsky migrant pobodal v parku štyri trojročné deti. Dve bojujú o život

foto Muž pri útoku v meste Annecy. Foto: reprofoto Twitter

AKTUALIZOVANÉ V parku vo východofrancúzskom meste Annecy vo štvrtok pred desiatou hodinu ráno dobodal sýrsky prisťahovalec najmenej šesť ľudí, vrátane štyroch malých detí. Niektoré z nich sú v kritickom stave. Podľa šéfa Elyzejského paláca Emmanuela Macrona je národ v šoku.

Deti mali podľa medializovaných informácií zhruba tri roky a spolu s rodičmi sa nachádzali v parku pri jazere, ktorého súčasťou sú aj detské ihriská.

Úrady predtým informovali až o siedmich zranených vrátane šiestich detí, bilanciu však napokon upravili smerom dolu. Počet zranených a obetí však ešte nemusí byť konečný.

Minimálne dve z detí, pravdepodobne vo veku okolo troch rokov, a jedna dospelá obeť sa nachádzajú v kritickom stave a bojujú o život v nemocnici, uviedol bezpečnostný zdroj pre agentúru AFP.

Podľa britskej verejnoprávnej stanice BBC sa už muž nachádza v rukách polície. Predtým ho strelili do oblasti nôh a zadržali.

Televízia BFM na svojom webe píše, že Sýrčan sa narodil v roku 1991. Po legálnom vstupe na francúzske územie požiadal vlani v novembri o azyl. Odvtedy získal štatút utečenca vo Švédsku.

Vo videu, ktoré mala možnosť vidieť agentúra AFP a ktorého pravosť potvrdil zdroj oboznámený s prípadom, útočníka počuť dvakrát po anglicky povedať „v mene Ježiša Krista“. Útočník mal na sebe kríž, keď ho krátko po čine zatkli.

Výpovede prítomných hovoria samé za seba

Presné okolnosti útoku, ku ktorému došlo okolo 09.45 h nášho času v parku v blízkosti jazera, ani informácie o možnom motíve zatiaľ nie sú známe. Kompetentní nateraz vylúčil terorizmus. Niektorí svedkovia hovoria o náhodnom konaní.

„Videli sme, ako ten človek napadol hrajúce sa deti. Očividne boli jeho cieľom. Keď sa ho ľudia snažili odohnať, utiekol. Potom zasiahla polícia. Spočiatku sme si mysleli, že je to len zinscenované, keď sme ale počuli, ako ľudia kričia, došlo nám, že je to skutočné,“ cituje nemecký denník Bild jedného zo svedkov útoku.

Podľa ďalšieho svedka ale muž k jazeru chodil pravidelne, deň čo deň. „Chodieval tam asi dva mesiace. Bol tam od rána do večera, vždy úplne sám. Mysleli sme si, že je divný,“ povedal rádiu France Bleu.

„Chcel na všetkých zaútočiť. Odťahoval som sa a on sa vrhol na starého muža a ženu a starého muža bodol,“ povedal pre miestne noviny Dauphine Libere bývalý profesionálny futbalista Anthony Le Tallec, ktorý v tom čase v parku behal.

Vyčíňanie útočníka zachytili aj videá, ktoré sa masovo šíria na sociálnych sieťach. Dôrazne upozorňujeme, že zábery nie sú vhodné pre deti a citlivé povahy.

Zo záznamu možno určiť, že mnohí ľudia, ktorí sa v parku nachádzali, ani netušili, čo sa okolo nich v skutočnosti odohráva. Kamera totiž zachytila viacero ľudí, ktorí medzi ňou a útočníkom prebehli či odkráčali a pokračovali ďalej mimo záber.

Politické špičky sú na nohách

Francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin na sociálnej sieti Twitter ocenil „veľmi rýchly zásah“ poriadkových síl. Na miesto odcestovala aj francúzska premiérka Élisabeth Borneová.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron označil útok v Annecy za „absolútnu zbabelosť“. „Deti a jeden dospelý bojujú o život. Národ je v šoku,“ uviedol.

Miestny poslanec Antoine Armand na Twitteri napísal, že k útoku, ktorý označil za „ohavný“, došlo na detskom ihrisku.

Líderka Národného zhromaždenia Marine Le Penová, ktorá je najvýraznejšou postavou francúzskeho protimigračného hnutia, napísala, že správu prijala so strachom a hrôzou.

Poslanci Národného zhromaždenia v Paríži v súvislosti s útokom prerušili rozpravu, aby si obete útoku uctili minútou ticha.

Poslanci Národného zhromaždenia stoja a vzdávajú hold deťom, ktoré sa stali obeťami útoku nožom v meste vo francúzskych Alpách, Foto: TASR/AP

Obľúbená lokalita turistov

Annecy je malebné mesto nachádzajúce sa vo francúzskych Alpách blízko hraníc so Švajčiarskom a ležiace pri rovnomennom jazere. V súčasnosti má asi 50-tisíc obyvateľov.

Annecy je obľúbené u turistov a je domovom jedného z najlepších svetových festivalov animácie, ktorý sa začína v nedeľu. 

(tod/tasr)


Ďalšie články