VIDEO: Svetový unikát? Bojnické medvede testujú odpadkové koše

_DSC0286 Bojnické medvede testujú odpadkové koše. Foto: Jaroslav Slašťan, Zásahový tím pre medveďa hnedého

BOJNICE – Národná zoologická záhrada Bojnice sa zapojila do pravdepodobne najdlhšieho testovania odpadkových košov na svete. Bežne ich zvieratá testujú niekoľko hodín, v Bojniciach na to majú niekoľko dní.

Zoo oslovil Maroš Voronovič z firmy, ktorá sa zaoberá vývojom špeciálnych odpadových nádob. Informovali o tom na webe Zoo Bojnice. „Oslovil nás pán Voronič z firmy, ktorá sa snaží vymyslieť systém, ktorý by bol jednoduchý na obsluhu pre turistov a zároveň ochrana toho kontajnera bude odolná voči medveďom,“ povedala vedúca marketingového oddelenia zoo Andrea Klasová.

Takto môžu uskutočniť testovanie v kontrolovateľných podmienkach. „Nie všetky situácie je možné zachytiť v prírode alebo na uliciach, hoci sa dejú. Technicky to nie je možné,“ objasnil Maroš Voronič, ktorý sa vývojom takýchto nádob na odpad zaoberá už od roku 2017.

Bojnické medvede sa zapojili do testovania vlani. Napríklad chodníkový kôš skúšali niekoľko mesiacov. „Majú oveľa viac času na to, aby dokázali zdolať akúkoľvek konštrukciu a zábranu. Zatiaľ sa im to veľmi darí,“ skonštatovala Andrea Klasová. Ako „najšikovnejšie a najživšie“ ich opísal aj Maroš Voronič, ktorý nádoby testoval aj na iných miestach.

Bojnická zoo pripomenula, že podľa zákona o odpadoch je potrebné, aby si 360 obcí na Slovensku zabezpečilo odpad pred prístupom medveďa hnedého. „Prioritou je, aby sa medveď nedostal do komunálneho odpadu. Preto je dôležité takéto testovanie. V praxi sa ukáže odolnosť kontajnera. Zaujímavým prvkom je aj sledovanie inteligencie medveďov,“ uviedol Jaroslav Slašťan zo Zásahového tímu medveďa hnedého.


Ďalšie články