Z lesoparku Brezina sa stáva raj cyklistov. Chodci musia byť v strehu

Foto_08 V Trenčíne vybudovali nové trasy pre hoskú cyklistiku. Foto: MTbiker

TRENČÍN – V minulom roku vybudovali v trenčianskej Brezine nové trasy určené pre horskú cyklistiku, v súčasnosti prebieha výstavba nového cyklookruhu. Bežný pohyb v lesoparku si tak bude vyžadovať zvýšenú opatrnosť.

Za vznikom cyklotrás, ktoré boli reakciou na pandémiu koronavírusu, keď sa lesopark Brezina stal populárnym miestom pre voľnočasové aktivity obyvateľov, stojí spolupráca občianskeho združenia DIVO a mesta Trenčín.

Podľa Adama Babjaka, predsedu DIVO združenia, hlavným cieľom budovania cyklotrás bolo vytvoriť bezpečné miesta pre cyklistov, horských cyklistov a chodcov. Tieto skupiny tak mohli využívať možnosti športu a relaxácie, ktoré im lesopark ponúka, pričom sa vzájomne neohrozovali.

„Aktuálne staviame okruh pre cyklistov miernej náročnosti, ktorý by mal v budúcnosti viesť okolo celej Breziny. Chceme ho postaviť tak, aby sme na ňom mohli jazdiť aj s našimi deťmi a zároveň aby bol dostatočne atraktívny aj pre skúsenejších jazdcov,“ uviedol Babjak.

Lesopark Brezina ale patrí všetkým, aj chodcom, bežcom, rodinným prechádzkam s deťmi či so štvornohými miláčikmi. Vzájomný rešpekt je preto nevyhnutný.

Aj preto sú miesta určené na adrenalínovú horskú cyklistiku viditeľne označené. „Bude to ešte dlhá cesta naučiť všetkých, cyklistov aj chodcov, ohľaduplnosti k sebe navzájom, ale vybudovanie cyklochodníkov je dobrá cesta,“ myslí si lesný hospodár Ivan Jančička, ktorý spolupracuje za mesto s členmi združenia v teréne.

Cyklisti by mali dodržiavať rýchlostné obmedzenia a prispôsobiť svoju jazdu okolitým podmienkam a prítomným chodcom. Mali by venovať osobitnú pozornosť bezpečnosti a vyhnúť sa potenciálnym konfliktom s ostatnými účastníkmi. Na druhej strane, chodci by si mali byť vedomí prítomnosti cyklistov a zdržiavať sa na príslušných chodníkoch a vyhradených miestach.

Na údržbu existujúcich a výstavbu nových cyklotrás DIVO združenie organizuje verejné brigády každú predposlednú nedeľu v mesiaci. Privítajú každého, kto by mal chuť pridať sa a pomôcť.

Ďalším cieľom členov DIVO združenia je priniesť do Trenčína nový adrenalínový šport, tzv. trailové jazdenie. Neznamená to však vytlačenie rekreačných cyklistov z Breziny. Pre nich je a stále zostáva možnosť využiť zelené a červené turistické cyklotrasy, ktorými sa dostanú k Trenčianskemu hradu a smerom na Rozhľadňu Dúbravka nad Soblahovom.


Ďalšie články