Mesto Trenčín chce rozšíriť centrum na druhý breh Váhu. Sprístupní tiež strechu starého železničného mostu

rr-pripravene-02 Vizuálizácia projektu Fiasta mostu. Foto: Mesto Trenčín

TRENČÍN – Martin Beďatš, hlavný architekt mesta Trenčín, odprezentoval poslancom na utorkovom mimoriadnom zasadnutí projekt revitalizácie Fiesta mostu, do ktorej chce radnica investovať viac ako 10 miliónov eur.

Podľa Beďatša disponuje starý železničný most veľmi dobrými priestorovými možnosťami. A nakoľko spája dva brehy rieky, zohrá tiež významnú úlohu v rozširovaní centra mesta do Zámostia. 

„Dôležité bude aj okolie Orechovského potoka, z ktorého sa stane prírodný park. Zo Štúrovho námestia sa k nemu dostanete rýchlejšie ako do mestského parku. V tomto priestore s krásnymi výhľadmi na mesto bude možné piknikovať či opekať. Momentálne v tejto veci prebieha územné konanie. Most ma 240 metrov, z ktorých polovica ide nad pevninu. Keď ho sprístupníme, mesto získa veľmi cenný prírodný park,” vysvetlil hlavný architekt.

Most ale nemá byť iba obyčajným prepojením dvoch brehov rieky. Projekt plánuje aj sprístupnenie jeho strechy. „Na moste bude umiestnených päť objektov, bar, reštaurácia, kaviareň, bistro a čajovňa. Okrem toho, že budú slúžiť ako hľadiská pre akcie, ktoré sa budú na moste odohrávať, typu malý koncert alebo letné kino, z dvoch krajných sa po schodisku dostanete až na strechu mosta. Chceme tam tiež vybudovať streetballové a workoutové ihrisko, hojdacie a skákacie siete, vodnú hmlu, kuželky a tzv. uličný šach. Celé to bude zjednotené exteriérovou galériou, v ktorej sa budú konať výstavy exteriérových umeleckých diel. Súčasťou bude, samozrejme, aj rampa pre imobilných,” uviedol Beďatš.

V Zámostí vznikne komunitné centrum, ktoré bude obyvateľom Trenčína, návštevníkom či turistom poskytovať rôzne environmentálne aktivity. Most je v tejto mestskej časti obklopený stromami, kompetentní teda akúsi budúcu exteriérovú učebňu zasadia do naozaj vhodného prostredia.

Ak sa rozšírenie centra uchytí a bude fungovať, v ďalšej etape by podľa hlavného mestského architekta mohlo na brehoch Váhu vzniknúť aj prírodné kúpalisko, mólo či prístav pre loďky. 

„Heslom projektu je evergreen, teda vždyzelený a nestarnúci. Vždyzelený preto, lebo na moste bude umiestnené veľké množstvo zelene. A nestarnúci preto, že by na ňom mal život naozaj prebiehať stále,” doplnil Beďatš.


Ďalšie články