Obecný vodojem ako úložisko energie

Nápad starostov Modrovky a Lúky ušetrí samospráve financie

MODROVKA, LÚKA – Starostovia dvoch obcí z novomestského okresu, Modrovky a Lúky, dostali nápad, ktorý uľahčí rozpočtom obcí v tejto ekonomicky náročnej dobe. Miestny vodojem využívajú ako úložisko energie, mesačne tak ušetria stovky eur.

Obec Modrovka a obec Lúka majú spoločnú Obecnú vodohospodársku spoločnosť Šáchor, ktorá dodáva pitnú vodu takmer 400 obyvateľom. Spoločnosť má vo vlastníctve vodojem s objemom 650 m3, ktorý sa dennodenne napĺňa čerpadlom z 280 metrov hlbokého podzemného vrtu.

Platby za elektrickú energiu sú neúnosné. Vzhľadom na súčasné dianie s cenami energií však s podobnou situáciou bojujú všetky samosprávy.

„V roku 2021 nám chodili faktúry za elektrickú energiu na úrovni 400 eur mesačne, po novom roku za približne tej istej spotreby sa začali faktúry pohybovať na úrovni 1 500 eur mesačne a každým mesiacom stúpali. Takáto situácia  by pre obecnú spoločnosť, ktorá je už aj tak v strate, bola úplne likvidujúca,“ vysvetlil Vladimír Balaj, starosta obce Modrovka.

Obec hľadá možnosti ako šetriť, sú však úkony, ktoré nemožno zrušiť alebo obmedziť.

„So spotrebou sa nedá nič robiť, voda sa musí čerpať, na fotovoltaiku nemáme zdroje,  jediné, čo nám zostávalo, bolo zamyslieť sa nad správnym časovaním spotreby,“ upresnil Vladimír Balaj a objasnil, ako zabrániť likvidácii spoločnosti. „Je to ťažké, obce zväčša končia na takzvanom „SPOTE“, kde následne súťažia už len ADITÍV, ktorý sa pohybuje na úrovni asi 20 eur za MWh. V praxi to znamená, že napríklad dnešný SPOT je na úrovni 385 eur za MWh, keď k tomu prirátame ADITÍV, tak sme na úrovni 405 eur za MWh. Keď obec či mesto platilo za dodávku elektriny v roku 2021 nejakých 80 eur za MWh, tak v tomto a ďalšom roku ho čaká 405 eur za MWh. To je päťnásobné navýšenie.“

Starosta Balaj, spoločne so svojím kolegom, starostom so susednej obce Lúka, však premýšľali a riešenie úspor našli v správnom časovaní spotreby.

„Hľadali sme dodávateľa, ktorý nám dá lepšiu cenu. Takého dnes nenájdete. Dnes samosprávy reálne nemajú na výber, dokonca ani nedostanú cenovú ponuku. Je veľmi neistá doba, nevieme si plánovať svoje rozpočty a uzatvárať zmluvy o dodávke energií na ďalšie obdobie. Ak aj vyhlásite súťaž, tá je takmer vždy zrušená, lebo nie sú uchádzači a musí sa prejsť na priame rokovacie konanie, kde si uzavriete zmluvy podľa individuálnej dohody s dodávateľom. Možno príde doba, keď už ani nebudeme riešiť, či máme lacnú alebo drahú elektrinu, ale budeme šťastní za to, že vôbec nejakú elektrinu máme,“ pridal sa do rozhovoru Marián Haluza, starosta obce Lúka.

Riešenie problému preto museli starostovia oboch obcí hľadať individuálne s alternatívnym dodávateľom elektrickej energie. Spoločnosť si vyžiadala priebehy spotrieb obecných čerpadiel a ponúkla špecifický produkt, presne šitý na konkrétne spotreby. Výsledkom bolo jasné definovanie fixných cien v jednotlivých hodinách počas dňa.

„Našou úlohou bolo nastaviť náš dispečing tak, aby sme správnym časovaním spotreby zabezpečili plynulý chod dodávky vody našim obyvateľom. Celý systém sme takmer mesiac testovali. Dnes sa už vieme vďaka synergii čerpania vodojemu a spotreby vody obyvateľstva prispôsobiť lacnejším cenovým tarifám. Týmto spôsobom akumulácie vody a postupného čerpania v správnom čase, sme akoby vytvorili z obrovského vodojemu obecné úložisko energie. Je to ako batéria, ktorú sa snažíme nabíjať v lacných hodinách,“ vysvetlil Balaj.

„Pokiaľ sa ceny energií do konca roka nezastabilizujú, tak prestanú mať význam akékoľvek, aj takéto racionalizačné, úsporné opatrenia a situácia v samosprávach sa začne podobať na pravek,“ dodal.


Ďalšie články