Nie všetky cesty vedú do Ríma. Táto vás zavedie na Trenčiansky hrad

Image Nie všetky cesty vedú do Ríma. Táto vás zavedie na Trenčiansky hrad. Foto: Trenčianske múzeum v Trenčíne

TRENČÍN – Prístupová cesta k Trenčianskemu hradu, ktorý svojho času obýval obávaný Pán Váhu a Tatier Matúš Čák, aktuálne prechádza rekonštrukciou. Ide o druhú etapu dávnejšie avizovaných stavebných prác.

„Projekt zahŕňa rekonštrukciu vodovodnej prípojky medzi prvou a druhou hradnou bránou, na ktorú bude nadväzovať kompletná obnova prístupovej komunikácie. Výsledkom bude vyhrievaná cesta, ktorá turistov privedie do hradného areálu,“ uviedla Katarína Špačková, vedúca oddelenia marketingu a komunikácie Trenčianskeho múzea v Trenčíne.

Ako skonštatoval riaditeľ múzea Peter Martinisko, stavebné práce sú rozdelené na tri fázy. „V rámci prvej bol povrch cesty narezaný do hĺbky 40 cm na dielčie kusy. Následne bude zhotoviteľ tento povrch po častiach búrať a odvážať. Podľa predpokladov by mali odviezť 70 m³ betónovej sutiny, čo predstavuje približne 140 ton,“ informoval.

Práce majú následne pokračovať výmenou vodovodnej prípojky, nízkonapäťových rozvodov a položením optického kábla.

„V záverečnej fáze bude na Trenčiansky hrad vybudovaná nová betónová cesta, ktorá bude po celej ploche vyhrievaná,“ ozrejmil Martinisko.

Múzeum si od projektu sľubuje zvýšený komfort a bezpečnosť pre návštevníkov i zamestnancov. „Rekonštrukčné práce potrvajú do konca mája. Z tohto dôvodu je Trenčiansky hrad cez pracovný týždeň zatvorený a jeho areál je možné navštíviť len počas víkendov,“ uviedlo múzeum.

Projekt je financovaný z vlastných zdrojov Trenčianskeho múzea. „Náklady na obnovu vodovodného potrubia predstavujú 100 000 eur, nový povrch cesty bude v hodnote 99 000 eur.“

Zdroj: TS Trenčianske múzeum v Trenčíne


Ďalšie články