Brigáda pri kostole – pocit spolupatričnosti, spoločný cieľ a počasie objednané v nebi

1ucastnici Účastníci brigády pri Kostole sv. Jána Bosca v Dubnici nad Váhom. Foto: ĽŠ

DUBNICA NAD VÁHOM – V sobotu 14. októbra mi po zobudení ráno o siedmej hodine, o čo sa postaral otravný budík, zrak padol na kalendár. V ňom som mal na červeno poznačené – brigáda na stavbe gabionového plota pri Kostole sv. Jána Bosca.

Tentoraz som na miesto dorazil načas. Krátko po pol deviatej ráno som už kmital s plne naloženým fúrikom betónu. Spolu so skúseným stavbárom Emilom Dobrodenkom sme viezli tento materiál k ďalším chlapom. Tí nás usmerňovali, ako a kde ho vysypať do pripravovaných dier. Budovali sme základy pre dve bránky pre peších. Emil to vo videu pre Trenčiansky Štandard povedal za nás všetkých:

Zdroj: Ľubomír Chochula

Keď prišiel správca Saleziánskej farnosti v Dubnici n. V. Bohuš Levko, objavil sa mu na tvári úsmev, ako nám všetkým (od mužov pri miešačke až po tých, ktorí ako do mozaiky umiestňovali kamene do plota) išla práca od ruky. No farár B. Levko sa neprišiel pozerať. Prakticky hneď sa v montérkach, na ktorých bol veľavravný nápis Bohuš s. r. o., tiež pustil do práce.

Pracovalo sa nám dobre nielen pre krásne slnečné a teplé počasie, ktoré akoby bolo objednané v nebi, ale hlavne pre ten pocit spolupatričnosti. Preto, že sme chceli v rámci svojich možností a schopností pomôcť.

„Veľmi si vážime každú pomoc, neberieme to ako samozrejmosť. A ďakujeme všetkým, ktorí sa nielen na tejto, ale aj na tých predošlých brigádach zúčastnili. Myslím si, že toto je už celkovo 15. brigáda. Teším sa z toho, že vždy prídu dobrovoľníci, ktorým záleží na tom, aby sa to čím skôr dokončilo. Najbližšia brigáda bude až o dva týždne (28. októbra). Pozývame na ňu aj nových chlapov a chlapcov,“ povedal farár B. Levko.

Chlapi počas brigády otvárali rôzne témy. Ešte stále aj voľby a zostavovanie vlády. Dokonca padali aj vtipy (ale len slušné). Pracovný elán umocňovala priateľská a srdečná atmosféra. V tom najlepšom sa znenazdajky pri nás zastavil dubnický primátor Peter Wolf. Na pleci mal prehodenú gitaru, bol elegantne oblečený, takže očividne išiel niekde inde ako na brigádu. No bolo od neho milé, že sa zastavil, pozdravil nás, porozprával sa s nami a podal nám ruku. A poprial veľa úspechov.

V istom okamihu sme sa všetci brigádnici presunuli k nedorobenej časti plota. Ja a Emil sme fúriky s betónom vymenil za fúriky s kameňmi, čím sme zásobovali chlapov, aby mali čo vkladať do mriežok plota.

Keď nastal čas obeda, posadali sme si k stolu, kde už na nás čakali pizze. Po krátkej modlitbe sme sa pustili do jedla. Nechýbal pitný režim a ani chutný jablkový koláč od Ľubky. Po obede sme dokončili to, čo sme si naplánovali. A až do samého konca (o 16. h) pomáhal na brigáde aj 11-ročný Alex. Tento šiestak na základnej škole, ktorého najviac baví informatika, sníva o tom, že bude bagristom…

Na konci sme sa rozlúčili so slovami, že prídeme aj nabudúce. Nie preto, že musíme, ale preto, že chceme pomôcť saleziánom v Dubnici n. V., ktorí sa snažia svoju farnosť budovať nielen po tej duchovnej stránke. No snažia sa aj zapájať ľudí do spoluzodpovednosti za jej správu. Za to, ako vyzerá.

Aj táto brigáda potvrdila, že pri Kostole sv. Jána Bosca sa svojpomocne nebuduje len plot, ale aj pekné vzťahy, čo je veľmi dôležité. Na ďalšej brigáde sa uvidíme 28. októbra, keďže budúci týždeň je v tejto farnosti sviatosť birmovania.


Ďalšie články