Župa chce bojovať proti korupcii. Poslanci musia nahlasovať prijatie darov

TSK_zastupko_marec23_mini__6_of_31_ Župa chce bojovať proti korupcii. Poslanci musia nahlasovať prijatie darov. Foto: web TSK

TRENČÍN – Zmeny v zložení krajského zastupiteľstva v Trenčíne a zavádzanie novej protikorupčnej ISO normy boli hlavnými dôvodmi zmeny etického kódexu Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK).

Poslanci ho zmenili na pondelkovom (27. 3.) zasadnutí zastupiteľstva. Podľa predsedu TSK Jaroslava Bašku pôvodný etický kódex volených predstaviteľov kraja schválili poslanci ešte v roku 2016.

„Sme asi prvou župou, ktorá implementuje novú protikorupčnú ISO normu. Niektoré časti sme museli zapracovať do etického kódexu. Na všetky prípadné nezhody v správaní sa poslancov a župana bude dohliadať komisia, ktorá rieši aj majetkové pomery a majetkové priznania poslancov a predsedu,“ zdôvodnil zmeny v kódexe Baška.

Ako dodal, do etického kódexu kraja zapracovali aj požiadavky protikorupčnej politiky TSK. Zaviedli nové pravidlá pri prijímaní darov volených funkcionárov.

„Poslanec a župan, ktorý dostane dar v hodnote viac ako 20 percent minimálnej mzdy, čo je asi 140 eur, to musí nahlásiť osobe zodpovednej za etický kódex,“ zdôraznil predseda TSK.

(tasr)


Ďalšie články