Pripravte sa na ďalšie veľké zdražovanie. Ceny za svoje služby zdvihne táto spoločnosť

3828 Pripravte sa na ďalšie veľké zražovanie. Ilustračná foto. Zdroj: Shutterstock

V nasledujúcom roku sa Slováci budú musieť pripraviť na ďalšie zvyšovanie cien. Okrem iného si totiž priplatíme aj za služby Slovenskej pošty. Spoločnosť plánuje zvýšiť cenu poštovného o viac ako jedenásť percent.

Podľa informácií RTVS toto zvýšenie ovplyvní každého, kto v minulom roku využíval služby Slovenskej pošty na zasielanie balíkov a listov. Podľa aktuálneho cenníka, ktorý je platný od marca 2023, platíme za list do 50 gramov 0,90 eura, list zaslaný prvou triedou stojí 1,20 eura. Pri doporučenom liste do 50 gramov, ktorý ide prvou triedou, aktuálne zaplatíme 2,50 eura, ak posielame balík na adresu, výška poštovného je 4,90 eura. V prípade, ak v ňom posielame niečo krehké, zaplatíme až 7,90 eura.

Ako uviedol portál zoznam.sk, návrh zatiaľ neschválil Úrad pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb. Avšk v prípade, že prejde, za list posielaný prvou triedou by sme po novom zaplatili minimálne 1,33 eura, za doporučený list prvou triedou 2,78 eura, balík na adresu by stál 5,44 eura a krehký balík 8,77 eura. Zmeny sa pritom dotknú nielen bežných občanov, ale aj firiem.

„Síce pôsobíme na liberalizovanom poštovom trhu, ale Slovenská pošta, ako jediný subjekt podľa tejto poštovej licencie musí doručiť list do každého kúta krajiny. Aj tam, kde sa to iným subjektom jednoducho ekonomicky neoplatí,“ uviedla pre RTVS Jana Lukáčová, vedúca odboru komunikácie Slovenskej pošty.

„Legislatívny proces už začal. Nasledovať budú medzirezortné pripomienkovanie, vyjadrenia ústredných štátnych orgánov, až následne úrad rozhodne o cenovej úprave,“ vysvetlila hovorkyňa Úradu pre reguláciu elektronických komunikácií Adriana Volfová.


Ďalšie články