VIDEO: Mesto spúšťa hlasovanie o najlepšie projekty. Komu nakoniec priklepnú financie na ich realizáciu?

Mesto chce zabezpečiť revitalizáciu plochy pri gymnáziu. Mesto chce zabezpečiť revitalizáciu plochy pri gymnáziu. Foto: Stanislav Vavro

PRIEVIDZA – Už po štvrtý raz sa budú môcť Prievidžania zapojiť do rozhodovacieho procesu o prerozdelení financií z rozpočtu mesta na zaujímavé projekty.

Podľa slov referenta kancelárie primátorky mesta Prievidza Dalibora Snohu sa do finálneho kola prepracovalo 9 projektov – Štyri labky v meste, Agátový háj, pre kultúru raj, Beh pre mobilný hospic, Hip – hopové leto, Ľudia v parku, Mariánska hradná cesta, Netradičné detské ihrisko, Tanec nás spája a Spievanie pre každého.

Videoreportáž: Prievidza spúšťa hlasovanie o najlepšie projekty. Zdroj: Stanislav Vavro

„Participatívny rozpočet je demokratický nástroj, ktorý umožňuje občanom priamo sa zapojiť do rozhodovacieho procesu o prerozdeľovaní financií z rozpočtu mesta,“ povedal pre Trenčiansky Štandard Snoha.

 



Prízvukoval, že v rámci jedného hlasovacieho lístka môžu hlasujúci vybrať 3 až 5 projektov, ktoré považujú za dôležité či zaujímavé a žiadajú o ich financovanie z Participatívneho rozpočtu pre Prievidzu 2024.

Ako ďalej uviedol, obyvatelia samosprávy sa tak môžu aktívne angažovať v plánovaní, vytváraní, realizácii a kontrole verejných služieb a fungovania samosprávy.

„Mesto zabezpečí distribúciu jedného hlasovacieho lístka do každej domácnosti. Pokiaľ v domácnosti žije viac osôb, ďalší hlasujúci si môžu hlasovacie lístky stiahnuť na stránke mesta Prievidza. Hlasovanie o projektoch sa bude realizovať od 1. do 30. novembra 2023“, priblížil referent.

„Vyplnený hlasovací lístok budú môcť obyvatelia odovzdať na jednom z troch zberných miest, kde sa budú nachádzať hlasovacie urny, alebo odoslať poštou na Mestský úrad v Prievidzi,“ uzavrel Snoha.


Ďalšie články