FOTO: Trenčianske výstavisko ovládli roboty a ich tvorcovia

TSK_TRD_2023_mini-22 Veda ide míľovými krokmi vpred. Zdroj: TSK

TRENČÍN – Pavilón trenčianskeho výstaviska zaplnili šikovní žiaci stredných škôl. Na 17. ročníku Trenčianskych robotických dní predviedli žiaci nové nápady z dielne vedy a techniky. Opäť sa potvrdilo, že veda ide míľovými krokmi vpred.

Celé podujatie pripravila už po sedemnásty raz župná Stredná odborná škola Trenčín. „Zameriavame sa na to, aby sme vedu a techniku prezentovali pred mladými ľuďmi jednoduchým, populárnym spôsobom. Snažíme sa ukázať deťom, že technika nie je zložitá, len sa jej treba venovať a po čase toto úsilie prináša nielen vedomosti, ale aj finančné ohodnotenie,“ vysvetlil riaditeľ školy Ľuboš Chochlík.

Svoje výtvory testovalo na výstavisku celkom 109 tímov zo 42 základných a stredných škôl zo Slovenska, Maďarska, Českej republiky aj Poľska.

Súťažiacich prišiel podporiť aj trenčiansky župan, ktorý potvrdil, že zámerom župy je aj naďalej školstvo modernizovať a podporovať odbory zaoberajúce sa automatizáciou. „Je vynikajúce, keď je pre žiakov škola hrou. Myslím si, že robotika má v súčasnosti veľký význam a v budúcnosti sa nebude dať bez nej žiť,“ povedal župan.

Prekvapením súčasného ročníka bol aj veľký počet súťažiacich dievčat. „Mnohí mladí netušia, čo sa deje vo výrobných závodoch a preto ani netušia, že ide o high-tech priemysel s vysokým kariérnym potenciálom. O to viac nás teší, že o techniku javia záujem nielen chlapci, ale aj dievčatá,“ potvrdil Jozef Kvoriak z Asociácie priemyselných zväzov a dopravy.

Na výstavisku sa preto prezentovali vysoké školy aj zástupcovia súkromnej sféry. „Vidíme, že záujem študentov je obrovský, paradoxne, záujem mladých ľudí o technické predmety a pôsobenie v strojárskych firmách, ktoré využívajú automatizáciu, robotické systémy či prvky umelej inteligencie, tak veľký nie je. Tento rozpor potrebujeme napraviť, a toto je veľmi dobrá cesta,“ zhodnotil Ľubomír Plško, predseda predstavenstva KONŠTRUKTA – Industry, a. s.

Zdroj: TSK


Ďalšie články