Rakovina, o ktorej sa nehovorí

Poker_RV Foto: Róbert Valent

Internetový hazard je na vzostupe, pred našimi očami sa práve odohráva katastrofa, o ktorej takmer nikto nehovorí. Musíme to zmeniť.

Minulý rok minuli ľudia na online hazard zhruba 200 miliónov eur. Tento rok je to do konca septembra 1,5 miliardy eur, do konca roka to budú zrejme 2 miliardy eur. Hrozné číslo.

Bude to vyššie číslo ako to, čo ľudia prehazardovali minulý rok v herniach, na automatoch aj na internete dokopy.

Najhroznejšie ale nie je to vysoké číslo.

Najhrozivejšie sú osudy ľudí, ktoré sa za nim skrývajú, množstvo osobných aj rodinných tragédií, zbankrotované, zadlžené, rozbité osudy. Obete nastavených kódov a algoritmov. Čaká ich krútňava, kde sa závislosť mieša s jej krutými dôsledkami, na čo vždy doplácajú najviac tí najslabší a najzraniteľnejší.

Hráčov, ktorí v krčmách a na automatoch dokázali prehrať výplatu, sme pri troche námahy mohli stretnúť a vidieť. Hráčov, ktorí ešte vyššie sumy prehrajú cez telefóny a počítače, tak ľahko nestretneme. O to väčšie úsilie je potrebné.

Keď kolegyňa Mária Koterbová zistila, aký hrozný vývoj sa na pozadí lockdownov a koronakrízy práve odohráva v našej spoločnosti, neváhali sme ani chvíľu. Ide o závažnú tému, na ktorú musíme upozorniť, do hĺbky ju zmapovať a pokúsiť sa zmeniť. Ide o tému, ktorá sa musí stať celospoločenskou a politickou prioritou.

Týmto textom preto iba začíname.

Budeme zisťovať ďalšie údaje a informácie, hľadať a počúvať príbehy, porovnávať sa s inými krajinami, bombardovať politikov a volať po zmene.

Ak sa vás táto téma nejako dotýka, ak k nej máte čo povedať, ozvite sa nám, chceme byť vašim hlasom. Ak máte návrh, čo treba spraviť, napíšte nám alebo napíšte inde, pretože nič nie je znepokojivejšie ako to ticho, kde sa darí cynikom s ľudským nešťastím.

Online hazard je v našom štáte zle regulovaný, štát doteraz znepokojivo ustupoval firmám, ktoré na hazarde bohatli. Pritom koronakríza pre nich znamená osemnásobne väčšie tržby!

Nejde o novú tému, medzi nami sú zorientovaní sociálne cítiaci ľudia, ktorí na to upozorňovali už dávnejšie. Neuspeli. Zvlášť pri internetovom hazarde. Osobitne pritom negatívne vynikli bývalí ministri financií za stranu Smer, ktorí v svojich funkciách nezastupovali sociálne slabých, ale mocnú hazardnú loby.

Jeden a pol miliardy, možno dve miliardy eur. Je to pre našu spoločnosť dôležitejšia suma ako tých šesť miliárd na dlh od EÚ.

Považujeme za svoju povinnosť prispieť k zmene k lepšiemu. Čím nás bude viac, tým skôr príde zmena.


Ďalšie články