Mestský majetok za 5 miliónov eur: Ako s ním naložili trenčianski poslanci?

trencin-zastupko-november Trenčianski poslanci pri rozhodovaní o päťmiliónovom vodohospodárskom majetku zahlasovali našli jednoznačnú zhodu. Foto: RV

TRENČÍN – Aj keď trenčianski mestskí poslanci mali do konca kalendárneho roku naplánované už len jedno mestské zastupiteľstvo v polovici decembra, v mimoriadnom režime sa zišli aj v utorok 21. novembra. Dôvodom bolo rozhodovanie o vodohospodárskom majetku vo vlastníctve mesta v hodnote viac ako 5 miliónov eur.

Ako s ním naložili, to sa dozviete v nasledujúcich riadkoch, každopádne rozhodnutie bolo jednohlasné a predložené uznesenia schválilo všetkých dvadsať prítomných poslancov.


Dôvod predaja vodohospodárskeho majetku poslancom priblížila vedúca útvaru majetku mesta na Mestskom úrade v Trenčíne Gabriela Vanková. „V zmysle zákona môže byť prevádzkovateľom verejných vodovodov a kanalizácií len odborne spôsobilá osoba. Nakoľko Mesto Trenčín nie je odborne spôsobilou osobou na prevádzkovanie verejných vodovodov a kanalizácií, nemôže samo zabezpečovať starostlivosť a prevádzku tohto majetku. Ako vlastníkovi verejných vodovodov a verejných kanalizácií mestu vyplývajú zo zákona viaceré povinnosti, pričom nie všetky tieto povinnosti môže za vlastníka vykonávať prevádzkovateľ verejného vodovodu. Z tohto dôvodu je pre mesto účelnejšie previesť vlastnícke právo k vodohospodárskemu majetku na spoločnosť Trenčianske vodárne a kanalizácie, a. s., ktorej je mesto Trenčín jedným z akcionárov,“ vysvetlila pohnútky k prevodu Vanková.


Súpis vodohospodárskeho majetku vo vlastníctve mesta je siahodlhý a obsahuje hnuteľný aj nehnuteľný majetok v rôznych častiach mesta. Sú v ňom zaradené vodovodné vetvy, stoky dažďovej aj splaškovej kanalizácie, šachty, niektoré prečerpávacie stanice a ďalší majetok vrátane technológií. Znalci v dovedna troch znaleckých posudkoch ohodnotili celkovú hodnotu majetku na približne 5,08 milióna eur.


Mestskí poslanci rozhodli, že za túto sumu majetok predajú akciovej spoločnosti Trenčianske vodárne a kanalizácie. Päť miliónov eur však reálne do mestského rozpočtu nepríde, keďže podmienkou prevodu je aj záväzok Mesta Trenčín na upísanie akcií zvyšujúcich základné imanie vodárenskej spoločnosti, kde už teraz má trenčianska samospráva najväčší podiel.


Ako pred hlasovaním informoval primátor Richard Rybníček, koncom októbra zasadlo mimoriadne valné zhromaždenie spoločnosti Trenčianske vodárne a kanalizácie, ktoré odsúhlasilo zvýšenie základného imania tejto firmy o 1,63 milióna eur na 42 800 662 eur. Zvýšenie základného imania sa pritom uskutoční upísaním nových kmeňových akcií v menovitej hodnote 34 eur (36 kusov), 340 eur (41 kusov) a 3 400 eur (475 kusov).


Mestskí poslanci odsúhlasili upísanie spolu 198 kusov akcií, pričom celková hodnota emisného kurzu za všetky akcie bude zodpovedať vyššie spomenutej hodnote prevádzaného vodohospodárskeho majetku. Mesto získa 3 kusy akcií v menovitej hodnote 34 eur za emisný kurz 272 eur/akcia, 9 kusov akcií v menovitej hodnote 340 eur za emisný kurz 2 720 eur/akcia a 186 kusov akcií v menovitej hodnote 3 400 eur za emisný kurz 27 200 eur/akcia. Celá transakcia by sa mala uskutočniť v zmysle prijatých uznesení do 10. januára budúceho roka.

V súvislosti so spoločnosťou Trenčianske vodárne a kanalizácie treba pripomenúť, že jej akcionármi je 56 obcí a miest celého trenčianskeho regiónu. Doterajší 39-percentný podiel Mesta Trenčín na základnom imaní a hlasovacích právach sa po upísaní akcií zvýši. Druhým najsilnejším akcionárom je s 11 percentami samospráva v Novom Meste nad Váhom, nasledujú obce Trenčianska Turná a Trenčianska Teplá s necelými päťpercentnými podielmi.


Mimoriadne rokovanie mestského zastupiteľstva využila trenčianska radnica aj na kozmetické úpravy vo všeobecne záväznom nariadení (VZN) o dočasnom parkovaní motorových vozidiel na vymedzených úsekoch miestnych komunikácií na území mesta Trenčín. Podstatou úpravy je zrušenie Prevádzkového poriadku parkovacej zóny a presunutie jeho podstatných častí do textu VZN.


V závere rokovania ešte vedúca ekonomického útvaru Mestského úradu v Trenčíne Mária Capová informovala poslancov o aktuálnej finančnej kondícii mesta. Celkový dlh mesta k 30. septembru 2023 je vo výške 15,24 mil. eur. Podľa jej slov zatiaľ nebol čerpaný schválený 9-miliónový úver na kapitálové výdavky, keďže väčšina z nich sa realizuje v závere roka.

Z účtovnej evidencie bola tiež vypustená „covidová“ návratná finančná pomoc z roku 2020 vo výške 1,3 milióna eur, pretože rozhodnutím vlády bola v septembri táto pomoc zmenená na nenávratnú.


Ďalšie články