Po nedávnej hokejovej tragédii komisia mládeže zakročila. Bez tohto nevkročí nikto na ľad

szlh_ilustracna_prilby Komisia mládeže SZĽH rozhodla. (ilustračná foto) Zdroj: SZĽH

TRENČÍN – Koncom októbra zarezonovala vo svete tragická udalosť, ktorá sa udiala počas hokejového zápasu vo Veľkej Británii. Protihráč korčuľou prerezal krk dvadsaťdeväťročnému Adamovi Johnsonovi, ktorý na následky zranenia zomrel. Vo svete sa ihneď začala riešiť potreba ochrany krku najmä v mládežníckych kategóriách. Komisia mládeže SZĽH na svojom novembrovom zasadnutí apelovala na povinnosť nosenia chrániča krku.

Prípad úmrtia hráča Nottinghamu Panthers v zápase anglickej hokejovej ligy otriasol celým hokejovým svetom. Až táto udalosť prinútila jednotlivé ligy konať. Od 1. januára 2024 bude povinný chránič krku v českej univerzitnej lige a od novembra 2024 aj v kanadskej juniorskej lige WHL, kde sa rozhodli nadviazať na ligy OHL a QMJHL. Na túto zásadnú zmenu čaká aj anglická liga EIHL, v ktorej sa tragédia udiala. Realizovať by sa mala takisto od 1. januára budúceho roka. Zmena nastane aj v najvyššej nemeckej lige DEL. Finálny dátum jej realizácie však bude závisieť na dostupnosti ochranných chráničov krku. Vo Švédsku a Fínsku sú povinnou výbavou.

V najvyššej slovenskej hokejovej extralige je nosenie „nákrčníka“ stále na báze dobrovoľnosti, no aj tam sa pohli ľady. V Dukle Trenčín predseda predstavenstva Miloš Radosa nelenil a na žiadosť Švéda Ekberga zabezpečil chránič krku. „Najvyšší čas to zaviesť. Dnes som oslovil celý tím a v prípade záujmu hráčov to zabezpečíme. Zdravie a rodina v prvom rade, až potom športové úspechy,“ napísal na margo nosenia chrániča krku Radosa.

Spomienkový zápas na počesť Adama Johnsona, niektorí hráči majú nákrčníky. Foto: TASR/AP

Mladí bez chrániča krku ani nevstúpia na ľad

Komisia mládeže Slovenského zväzu ľadového hokeja sa na nedávnom zasadnutí zaoberala ochrannými prostriedkami hráčov. Schválili aj zmeny príslušných smerníc a poriadkov. „Od 1. januára 2024 budú mať hráči v juniorských a dorasteneckých súťažiach povinnosť nosiť certifikovaný celotvárový chránič aj po dosiahnutí 18 rokov,“ uviedol na webe SZĽH člen Komisie mládeže SZĽH Tomáš Pšenka. Na tomto kroku sa jednohlasne zhodli všetci členovia komisie. U hráčov obľúbené plexisklo si budú môcť nasadiť až v seniorských súťažiach. V prípade pendlovania medzi juniorkou a mužmi sa nebude dávať výnimka. Ak bude hráč hrať súťažne za juniorskú kategóriu, musí mať celotvárový chránič.

„Chránič krku musí byť povinný aj na tréningu a je nevyhnutné, aby si to aj tréneri ustriehli. Na tréningu sa často nenachádza zdravotník, pritom k zraneniu môže dôjsť rovnako, ako v zápase,“ zdôrazňuje dôležitosť nákrčníku Tomáš Pšenka. Hráči by sa tomuto ochrannému prostriedku nemali vyhnúť ani na budúcom svetovom šampionáte do 20 rokov.

„Každý povinný chránič, ktorý zavedieme, zvyšuje bezpečnosť hráčov. Je však dôležité, aby sme k používaniu a kontrolovaniu používania týchto prvkov dôkladne pristupovali všetci, od hráčov cez trénerov až po rozhodcov,“ pokračuje ďalší člen komisie SZĽH Lukáš Pék. Komisia pritom považuje za dôležité aj nosenie chrániča zubov, ktorý môže pri náraze na hlavu zabrániť cvaknutiu zubov a tým otrasu mozgu.

Chránič krku si po incidente vyskúšali aj hviezdy NHL ako Karlson či Oshie. V NHL je nosenie ochrany krku stále dobrovoľné.

https://www.youtube.com/watch?v=0pdTnprcJcI
Hororové zranenie Richarda Zedníka z roku 2008. Zdroj: YouTube

Spomienka na Zedníka

Rovnaký príbeh, avšak so šťastným koncom, sa stal pred pätnástimi rokmi nášmu hokejistovi Richardovi Zedníkovi, ktorému v NHL v roku 2008 prerezala krk korčuľa spoluhráča z Floridy Olliho Jokinena. Zedník vtedy stratil veľa krvi, no prežil aj vďaka rýchlemu zásahu lekárov a svojej duchaprítomnosti, kedy si rukavicou držal prerezaný krk. Žiaľ, za 15 rokov sa veci ohľadom ochranných prostriedkov hráčov veľmi nepohli smerom dopredu. Všetko sa rozhýbalo až vtedy, keď už bolo neskoro.


Ďalšie články