VIDEO: Do Chateau Mignon sa vráti život. Čo všetko ponúkne ozdoba Dubnice?

mignon Chateau Mignon komplexne zrekonštruujú. Foto: Ľubomír Chochula

DUBNICA NAD VÁHOM – V Chateau Mignon, ktorý sa nachádza na okraji mestského parku a je národnou kultúrnou pamiatkou, sa 7. decembra začali rekonštrukčné práce.

Pri tejto príležitosti sa v jeho priestoroch konala tlačová konferencia mesta Dubnica nad Váhom, ktoré je vlastníkom budovy. Dubnický primátor pripomenul, že pred viac ako dvoma rokmi dostali vďaka ústretovosti zabezpečeného veriteľa šancu zachrániť národnú kultúrnu a historickú pamiatku – Chateau Mignon.

Poďakoval sa tiež krajskému pamiatkovému ústavu, bez ktorého by sa toto dielo nemohlo uskutočniť, ale aj kolegyniam aj kolegom zo stavebného úradu a v neposlednom rade tiež ministerstvu dopravy, vďaka čomu sa podarilo projekt pripraviť v krátkom čase.

„Teším sa, že môžeme Chateau Mignon nielen zachrániť, ale aj opätovne mu prinavrátiť lesk a niekdajšiu slávu doplnenú o prvotriednu starostlivosť o zákazníkov. Som rád, že sme na rekonštrukciu tohto kedysi luxusnejšieho zariadenia a neskôr opustenej, zanedbanej budovy získali finančné prostriedky v plnej výške z Plánu obnovy SR,“ povedal primátor Peter Wolf.

Zdroj: Ľubomír Chochula

Chateau Mignon kedysi prosperoval, bol vyhľadávaným štvorhviezdičkovým hotelom s reštauráciou pre klientelu nielen zo Slovenska, ale aj zahraničia. Po finančných problémoch bývalých majiteľov sa objekt dostal do konkurzu. Do opustenej, nefunkčnej budovy sa nasťahovali ľudia bez domova.

Dokonca sa tu páchala aj protispoločenská činnosť, čo bol problém. O to väčší, že v blízkosti je detské ihrisko, obľúbený Park Jána Baltazára Magina a ďalší historický skvost Dubnický kaštieľ. Preto sa mesto rozhodlo konať, najskôr získalo budovu do svojho vlastníctva, aby sa po celom procese mohlo začať s rekonštrukciou.

Chateau Mignon si po skončení stavebných prác zachová svoje historické črty, obnovia jeho exteriér, interiér aj zimnú záhradu. Do tohto objektu sa znovu vráti život. Hoci to už nebude hotel, lebo ubytovacie zariadenia neboli súčasťou podmienok získania financií z Plánu obnovy na tento projekt, kvalitná reštaurácia s kaviarňou, galéria a ďalšie vynovené priestory aj krásne okolie by mali byť dostatočným lákadlom na návštevu.

O rekonštrukcii porozprával pre Trenčiansky Štandard vo videu aj architekt, konateľ spoločnosti Archart, s. r. o., Matej Valjent:

Zdroj: Ľubomír Chochula

Mesto Dubnica nad Váhom ukončilo verejné obstarávanie na zhotoviteľa. Dodávateľom je stavebná spoločnosť Stanter, ktorá sa v zmysle zmluvy zaviazala rekonštrukciu dokončiť do novembra 2024.

Dubnická samospráva chce zrekonštruovanú národnú historickú pamiatku ponúknuť Dubničanom aj návštevníkom z iných lokalít na trávenie voľného času. Ambíciou je, aby to bolo atraktívne miesto z pohľadu cestovného ruchu.

Mesto plánuje Chateau Mignon ponúknuť formou prenájmu prevádzkovateľovi, ktorý vzíde z verejnej súťaže a ktorý splní nastavené kritériá. Tie sa týkajú hlavne kvality poskytovaných služieb.

Renesančný kaštieľ z prvej polovice 17. storočia, ktorý je dnes známy ako Chateau Mignon, bol kedysi sídlom záhradníka slávneho rodu Ilešháziovcov.


Ďalšie články