VIDEO: Trenčania vyšli do ulíc, aby ukázali svoju nespokojnosť

IMG_2986 Trenčania vyšli do ulíc a skandovali slová Slovensko si nedáme! Foto: Trenčiansky Štandard

TRENČÍN – Na Štúrovom námestí bolo v utorok večer rušno. Občania sa rozhodli vyjadriť nesúhlas so súčasnými rozhodnutiami vlády svojou prítomnosťou na proteste, ktorý zorganizovali politické strany Progresívne Slovensko (PS), Sloboda a Solidarita (SaS) a Kresťanskodemokratické hnutie (KDH). Protestovali najmä proti zámeru zrušiť Úrad špeciálnej prokuratúry.

Protest s názvom Zastavme ich sa začal o 18:00. Organizátori hneď na úvod prítomných vyzvali k pokojnému priebehu. Pred, počas ani po stretnutí sme nezanamenali žiadne incidenty, protest sa niesol v pokojnej atmosfére.

Začal sa aj skončil hudobnou vložkou, o ktorú sa postarala Diana Minarovičová, jeho gro však tvorili príhovory miestnych osobností, napr. Miroslava Žiaka, Ondreja Prostredníka, Zuzany Mišákovej Moravčíkovej, Štefana Richtárecha či Miloša Radosu. Touto formou chceli prítomní ukázať svoju nevôľu s aktuálnou politickou situáciou na Slovensku. Rečníci vyjadrili svoj nesúhlas k navrhovaným vládnym zmenám v Trestnom zákone a zákone o ochrane oznamovateľov protispoločenskej činnosti i ďalším vládnym návrhom, v ktorých zaznamenali deštrukciu právneho štátu a ohrozenie budúcnosti krajiny.

Za protestmi síce stoja vyššie zmienené politické strany, no ich sila spočíva najmä v podpore množstva priaznivcov rovnakej myšlienky. Tí vyšli do ulíc napriek nepriaznivému počasiu. Podľa slov predstaviteľov strán, ktoré protesty organizujú, má premiér Robert Fico „strach a stráca kontrolu, sleduje rastúci odpor verejnosti, odpor EÚ, zmocňuje sa ho panika, že mu jeho plán uniesť právny štát potichu len tak neprejde”.

„Náš tlak má zmysel, a preto nikam neodchádzame. Budeme naďalej bojovať – v parlamente, na Ústavnom súde, v Bruseli a aj na námestiach slovenských miest,“ vyjadrili sa predstavitelia strán na sociálnej sieti.

Svoj názor na Štúrovom námestí dnes vyjadrili stovky ľudí.

Foto: Trenčiansky Štandard

Ďalšie články