Prievidza spustila vlastný špičkový zdroj vykurovania. Ako to pocítia peňaženky obyvateľov mesta?

Ivan Šuňal PTH Prievidza Novým výrobcom a dodávateľom tepla v rámci centrálneho zásobovania Prievidze, Novák a Zemianskych Kostolian je spoločnosť Prievidzské tepelné hospodárstvo (PTH). Foto: Stanislav Vavro

PRIEVIDZA – Kotolňa v Prievidzi, ktorá je súčasťou nového zdroja, je už v prevádzke. Novým výrobcom a dodávateľom tepla v rámci centrálneho zásobovania Prievidze, Novák a Zemianskych Kostolian je spoločnosť Prievidzské tepelné hospodárstvo (PTH).

„Dnešným dňom sme odstrihnutí od elektrárne Nováky a Prievidzu vykurujeme s plnou zodpovednosťou,“ uviedol predseda predstavenstva PTH, a. s., Rastislav Januščák po spustení prevádzky nového centrálneho tepelného zdroja.

Podľa slov primátorky mesta Prievidza Kataríny Macháčkovej spoločnosť PTH začala budovať nový zdroj tepla v minulom roku v súvislosti s ukončením výroby tepla z domáceho uhlia v Elektrárni Nováky, ktorá na základe rozhodnutia vlády skončí na konci roku 2023.

„Verím, že tento projekt do budúcna prinesie požadovanú ekológiu. Predpokladáme, že výroba tepla bude zo 60 percent z obnoviteľných zdrojov a našou snahou bude ešte navýšiť toto percento vzhľadom na to, že na to máme možnosti,“ ozrejmil Januščák.

Zámerom bolo vybudovanie nového zdroja tepla pre systém centrálneho zásobovania teplom (ďalej SCZT) mesta Prievidza, ktorý pozostáva z dvoch parciálnych zdrojov – základného zdroja situovaného v areáli Bane Cigeľ a ďalšieho zdroja situovaného v meste Prievidza, prepojených tepelným napájačom.

„Projekt rieši zabezpečenie potreby tepla pre SCZT mesta Prievidza v zdroji kombinovanej výroby elektriny a tepla a obnoviteľných nízkoemisných a bezemisných zdrojov energie v podobe štiepkových kotlov, kogeneračnej jednotky, tepelných čerpadiel a solárnych kolektorov v areáli bane Cigeľ a vyvedenie získaného tepelného výkonu novým efektívnejším teplovodným potrubím do odovzdávacieho miesta a následne do existujúcich rozvodov SCZT,“ opísal celkový projekt vedúci technického oddelenia PTH, a. s., Milan Bugár.

Ako ďalej uviedol, uvedenú sústavu dopĺňa vybudovanie špičkového zdroja na báze spaľovania zemného plynu v priemyselnej zóne na okraji mesta Prievidza, kde sa nachádzajú plynové kotle Viesmann 2 x 15 MW a 1 x 5 MW, ako aj tepelné výmenníky a obehové čerpadlá.

Projekt získal dotácie z operačného programu Kvalita životného prostredia vo výške takmer 11 mil. eur na CZT Prievidza a necelých 7 mil. eur na CZT Nováky.

Tieto zdroje využili najmä na vybudovanie tepelného napájača, ktorý bude prenášať tepelný výkon z obnoviteľného zdroja tepla na Bani Cígeľ priamo alebo v zimných mesiacoch cez novú plynovú kotolňu do tepelných rozvodov SCZT Prievidza a tepelný napájač Laskár, ktorý slúži na prenesenie tepelného výkonu z obnoviteľného zdroja tepla v areáli AB jamy v Laskári do tepelných rozvodov SCZT mesta Nováky.

Nový zdroj tepla pre Prievidzu, Nováky a Zemianske Kostoľany vybudovalo Prievidzské tepelné hospodárstvo (PTH) v rekordnom čase za dva a pol roka po získaní osvedčenia o energetickom zdroji.

Katarína Macháčková priblížila, že tak ako PTH deklarovalo na začiatku výstavby zdroja, bude výroba tepla lacnejšia. „Nový zdroj vyrobí energiu približne o 13 percent lacnejšie oproti Slovenským elektrárňam,“ uzavrela primátorka.


Ďalšie články