Hospodárenie miest: Dubnica medzi najlepšou trojicou na Slovensku, Považská Bystrica naopak tretia najhoršia

dubnica-ilustrak Dubničania prišli s dobrým nápadom. Foto: Mesto DCA

TRENČÍN – Inštitút pre ekonomické a sociálne reformy (INEKO) každoročne vystavuje slovenským mestám vysvedčenie za ich finančné hospodárenie. Na základe získaných informácií udeľuje každému mestu známku finančného zdravia a tá je rozhodujúca pri zostavovaní rebríčka najlepších.

V tom aktuálnom z miest Trenčianskeho kraja hviezdi Dubnica nad Váhom, ktorá na pomyselných stupňoch víťazov doplnila prvé Krásno nad Kysucou a druhý Tvrdošín. Naopak hlavu v smútku majú v Považskej Bystrici, ktorá je označená za tretie najhoršie hospodáriace mesto na Slovensku.

Hodnotenie finančného zdravia poskytuje komplexný pohľad na hospodárenie samospráv, ktoré INEKO zostavuje na základe vlastnej metodiky. Zahŕňa viaceré kľúčové parametre hospodárenia: celkový dlh, dlhovú službu, bilanciu bežného účtu a záväzky po lehote splatnosti. Spomedzi všetkých 141 miest na Slovensku získalo celkovo 37 miest hodnotenie „výborné finančné zdravie“ (skóre nad 5 bodov), čo INEKO považuje za značné zhoršenie oproti predchádzajúcemu roku 2021, keď takúto známku získalo dovedna 59 slovenských miest.

Dubnica nad Váhom si medziročne svoje postavenie v rebríčku vylepšila o jedno miesto. „Od striebornej priečky delila naše mesto len jedna desatina bodu. Treba pripomenúť, že do hodnotenia sa započítava nielen hospodárenie samosprávy, ale aj organizácií v jej zriaďovateľskej pôsobnosti,“ uviedol v reakcii na zverejnenie rebríčka Ľubomír Bobák z kancelárie dubnického primátora.

Upriamil pozornosť na skutočnosť, že v piatich hodnotených ukazovateľoch dosiahla Dubnica nad Váhom plný bodový zisk. „Najvyšším možným skóre bol ohodnotený napríklad ukazovateľ záväzkov po splatnosti k príjmom a ukazovateľ záväzkov aspoň 60 dní po splatnosti. Z toho vyplýva, že dubnická samospráva vďaka elektronizácii a zvýšeniu efektivity úradných procesov dosahuje plynulosť vo vybavovaní prináležiacej agendy. Najvyšším možným počtom bodov bola ohodnotená aj intenzita investovania v meste,“ doplnil Bobák.

Zo sedemnástich miest Trenčianskeho kraja si hodnotenie „výborné finančné zdravie“ vyslúžilo popri Dubnici nad Váhom aj sedem ďalších miest. V prvej desiatke celkového poradia je z nich však len Nové Mesto nad Váhom, ktorému patrí štvrtá priečka so skóre 5,60. Treba však pripomenúť, že vlani Novomešťania celému rebríčku kraľovali, keď ich skóre bolo 5,90. Naopak, výrazný vzostup rebríčkom – zo 42. na 17. miesto – zaznamenala Brezová pod Bradlom (5,18).

O dve priečky si polepšil aktuálne dvadsiatydruhý Trenčín (5,13), o šesť priečok nižšie je Nemšová (5,06) a tretiu desiatku celoslovenského rebríčka uzatvára Stará Turá so známkou 5,06, kde však tiež nie je príliš čo oslavovať, keďže v rebríčku za rok 2021 jej patrilo siedme miesto. Mestami s „výborným finančným zdravím“ sú ešte Bánovce nad Bebravou (5,05) na 32. mieste a Partizánske (5,03) na 35. mieste.

Len jedna stotina chýbala ku kategórii „výborné finančné zdravie“ Ilave, ktorá zaznamenala výrazný prepad v rebríčku z 8. na 40. miesto. Pripísať to treba nárastu celkového dlhu mesta, ktorý medziročne stúpol o sedem percentuálnych bodov. Na 43. priečke rebríčka sa nachádza so skóre 4,98 Handlová, na 54. mieste skončil Púchov (4,90) a v prvej stovke sú z miest Trenčianskeho kraja už len Trenčianske Teplice (4,83), ktorým patrí 71. priečka. Aj tu celkový dlh medziročne narástol o šesť percent a kúpeľné mesto si tak pohoršilo o šestnásť priečok.

Najvýraznejšie si z miest v Trenčianskom kraji v rebríčku pohoršila Nová Dubnica, ktorá môže už len spomínať na 52. priečku a skóre 5,03. Aktuálne od inštitútu INEKO dostala skóre 4,58 a patrí jej 110. priečka, o jedno miesto za Bojnicami. Druhé najväčšie mesto kraja Prievidza je na 113. mieste so skóre 4,55. O sedem priečok si vylepšila svoje postavenie Myjava, ktorá v minulosti dlhodobo patrila k najhoršie hospodáriacim mestám – so skóre 4,24 jej patrí 131. priečka.

No a blížime sa na chvost rebríčka, kde sú na 136. mieste Nováky (4,12) a na 138. mieste Považská Bystrica (3,98). Horšie skóre finančného zdravia majú na Slovensku už len Levoča a Zlaté Moravce. Vplyv na výsledok Považskej Bystrice má nesporne prepočítaný dlh na jedného obyvateľa, ktorý predstavuje 337 eur na jedného obyvateľa. Pre porovnanie – v Dubnici nad Váhom je to 44 eur na jedného obyvateľa.


Ďalšie články