Rekonštrukcia panelovej cesty pri Trenčíne sa predĺži. Rastú náklady aj nespokojnosť obyvateľov

Kontrolný deò na trenèianskej panelke, cesta I/9 Obnova panelovej cesty pri Trenčíne sa predĺži. Foto: Radovan Stoklasa/TASR

TRENČÍN – Trenčania a obyvatelia okolitých obcí sa už nejaký čas nachádzajú v nezávideniahodnej situácii. Tá súvisí s obnovou panelovej cesty, ktorá sa predlžuje v dôsledku zlého stavu mostov. Nejasné sú nielen termíny ukončenia rekonštrukcie, ale aj konečné náklady, ktoré môžu byť oveľa vyššie, než sa pôvodne očakávalo.

Ako informovala RTVS, sťažnosti ľudí smerujú najmä na nárast dopravy, ktorý zhoršuje kvalitu ich života. Aj odstránenie spomaľovacích prahov na okruhu F1 v Trenčianskej Turnej zvýšilo riziko nehôd a znížilo bezpečnosť pre chodcov.

„Prišla zimná údržba, museli ich odstrániť, okruh F1 Trenčianska Turná je opäť otvorený. Cez tie spomaľovače možno 70 percent zabrzdilo,“ uviedol pre RTVS starosta obce Trenčianska Turná Peter Mikula.

Obnova osemkilometrového úseku, ktorá začala v máji minulého roka, mala byť pôvodne hotová v decembri 2023. Avšak nútené odstránenie dvoch mostných objektov v dôsledku havarijného stavu celú situáciu výrazne skomplikovalo. 

Riaditeľ Investičnej výstavby a správy ciest SSC Žilina Ivan Brečka priblížil rozsah problému. „Obidva mostné objekty je nutné odstrániť alebo zbúrať, mostovka musí ísť dole, až po piliere, ostávajú mostné opery. Následne musí byť zhotovená nová mostná konštrukcia.“

Obyvatelia sú znepokojení nielen vplyvom na dopravu a bezpečnosť, ale aj neistotou vzhľadom na konečné náklady na projekt. Termíny dokončenia sú nejasné, a to aj napriek snahám štátneho tajomníka rezortu dopravy Igora Chomu, ktorý počas kontrolného dňa prejednával problematiku so starostami obcí „Dodiskutovať problematiku so starostami obcí, potom trvať a tlačiť SSC do takého výkonu, aby stavba bola dokončená čo najskôr,“ skonštatoval Choma.

Vláda na svojom výjazdovom rokovaní prijala uznesenie o možnom rozšírení mostov o cyklochodníky, no obec Drietoma zostala zatiaľ v úzadí. Starosta obce Jaroslav Mego zdôraznil význam miestnej samosprávy: „Predsa len Drietoma je vstupná brána na Slovensko, tá by mala byť určitou vizitkou. Očakáva sa, že obyvatelia Drietomy budú tlačiť na kompetentné orgány, aby cestu dobudovali,” ozrejmil pre RTVS.

(deh)


Ďalšie články