Bánovce smútia: Zomrel jeden z najvýznamnejších regionálnych novinárov a športovec telom i dušou

uprimnu-sustrast_trenciansky-1 Zomrel Terezka, ktorá miloval šport. Foto: Štandard

BÁNOVCE NAD BEBRAVOU – Vo veku 77 rokov zomrel (26. 12.) novinár, publicista a športovec Ľuboslav Ježo. Patril k najstarším aktívnym pôsobiacim novinárom v bánovskom regióne.

Široká verejnosť ho vnímala ako obyčajného, jednoduchého a nenápadného muža, ktorý robil po celý svoj život záslužnú prácu a významne ovplyvnil život jednotlivcov aj kolektívov.

Svoju prácu, obetavosť, námahu a nezištnú pomoc považoval za samozrejmosť, za čo bol ocenený v celoslovenskej ankete Senior roka 2013. Ako prvý vstúpil aj do Siene slávy, ktorá sa v roku 2017 stala novou kategóriou v oceňovaní športovcov.

Ľuboslav Ježo bol 5-násobným účastníkom Majstrovstiev sveta novinárov v behu na lyžiach, 25-násobným majstrom SR v behu na lyžiach novinárov a celkovo získal 25 zlatých, 4 strieborné a 10 bronzových medailí z týchto šampionátov.

Ľuboslav Ježo bol aktívnym športovcom. Zdroj: Bánovské noviny

Medzi lyžiarmi novinármi sa stal v roku 1996 v Colorade vicemajstrom sveta, v roku 2002 v Taliansku získal bronz. V cestnom behu novinárov sa stal majstrom ČSSR na 10 km a bol tiež 7-násobným majstrom Slovenska na 5 km.

„Považuje sa za zakladateľa ľadového hokeja, mini futbalu, Týždňa cyklistiky, futbalových zápasov bývalých hráčov 1. Československej ligy v Bánovciach a cestného behu Bánovská 25,“ uviedol týždenník Bánovské noviny.

Hokejový klub Zornica Bánovce (1967). V prvom rade, prvý sprava hokejový brankár Ľuboslav Ježo.
Foto: Anton Škvarenina

Aktívne hrával futbal, bol trénerom ľadového hokeja, ľahkej atletiky a viac ako 50 rokov bol tiež hlásateľom a moderátorom športových podujatí v meste a okolí.

„Za svoju prácu bol viackrát ocenený, naposledy som mu odovzdala vyznamenanie pri príležitosti výročia mesta v roku 2022 za jeho celoživotné aktivity. R.I.P. Česť jeho pamiatke!“, napísala na svojom facebookovom profile bývalá primátorka mesta Bánovce nad Bebravou Rudolfa Novotná.

„Ľuboš, ako ho familiárne nazývali najbližší, bude chýbať nielen svojej rodine, ale aj všetkým priaznivcom športu a kultúry v našom okrese,“ napísal na sociálnej sieti prezident MFC Spartak Miloš Šagát.

Futbalový klub Spartak Bánovce nad Bebravou. V prvom rade, druhý sprava Ľuboslav Ježo.
Foto: FB/Bánovce región

„S Ľubom Ježom ma spájali už od žiackych čias rôzne športové aktivity. Začínal som s ním hrávať hokej v Slávii Zornica a neskôr sme sa zúčastňovali aj na rôznych bežeckých podujatiach v rámci celej ČSSR,“ spomínal na žiacke časy bývalý športový funkcionár a komentátor Jaroslav Libič.

Za dosiahnuté úspechy vo svojom bežeckom živote Ježovi vďačí aj Bánovčan Jozef Švelka, ktorý sa ním po prvý raz stretol na Majstrovstvách ČSSR v Prahe – Běchovice (1982) v behu na 10-tisíc metrov.

„Za dosiahnuté úspechy v atletike vďačím aj motivátorovi Ľubovi Ježovi, ktorý mi v tom čase odporučil atletický oddiel Iskra Partizánske, kde som výkonnostne rástol pod dohľadom profesionálnych trénerov,“ s úctou spomína bežecký talent Švelka, ktorý si vytvoril „osobák“ v behu na 10 000 metrov – 31 minút 40 sekúnd.

Česť jeho pamiatke!

Najlepší Športovci roka 2016. Prvý zľava: Ľubomír Matušík, Ľuboslav Ježo.
Foto: Bánovské noviny

Ďalšie články