VIDEO: Fašiangové sprievody v Soblahove a Uhrovskom Podhradí patria k tým najlepším. Potvrdili to aj tento rok 

Titulna foto Soblahov Dedinský sprievod v maškarách v Soblahove. Foto: Stanislav Vavro

SOBLAHOV/UHROVSKÉ PODHRADIE – Fašiangy, Turíce, Veľká noc ide, znelo uplynulú sobotu obcami v trenčianskom a bánovskom regióne.

Dedinské sprievody v maškarách napodobovali typické postavy – mníšku, farára, horára, mäsiara, žobráka, vešticu – ale aj filmové či rozprávkové bytosti.

„Fašiangy v obci oslavujeme v podobe ľudových tradícií. Nechýba pečenie šišiek, pravé zabíjačkové špeciality, koštovka páleného, ale aj voľná zábava pri ľudovej hudbe,“ povedal spoluorganizátor Daniel Mrázik, ktorý viedol soblahovský fašiangový sprievod v role farára.

„Dnes sme začali na hornom konci obce, bola taká požiadavka, aby sme začali raz aj z horného konca,“ opisoval priebeh dedinského sprievodu maškár Mrázik.

https://youtu.be/si9q-znoNVQ
Videoreportáž: Fašiangy Soblahov 2024. Zdroj: Stanislav Vavro

Hudbu a spev bolo počuť po celej obci. Samozrejme, že boli aj zastávky.

Prvá bola v hospodárskom dvore, odtiaľ sa fašiangovníci presunuli cez mini námestíčko k pánovi farárovi, kde dostali k zahryznutiu fašiangové dobroty, ale aj niečo na zahriatie.

Po obchôdzke vo dvore u Pagáčovcov a Adamčíkovcov pokračoval pestrofarebný sprievod odmenený klobásou a slaninou netradične do stredu obce pri obecnom dome, kde odštartovalo fašiangové popoludnie s ukážkou ľudových zvykov.

„S harmonikovou akadémiou sme dnes pripravili nielen tradičné pesničky (Fašiangy, Turíce…), ktoré sa spievali cez fašiangy, ale aj veľa ľudových, ktoré mali ľudia radi a k tomu všetkému sme si pripravili aj nejaké vinše, aby sa ľudia zabavili a bolo veselo,“ povedal vedúci harmonikovej akadémie Jozef  Opatovský.

Fašiangy v Uhrovskom Podhradí

Aj sprievod v Uhrovskom Podhradí bol plný spevu, smiechu a zábavy. Veru, nikto by nebol predpokladal, že pod jašiacimi sa maskami sa skrývajú inak veľmi vážne a veľavážené dámy mladého aj stredného veku, babky a prababky.

https://youtu.be/0NaM9Rw4BI8
Videoreportáž Fašiangy Uhrovské Podhradie 2024. Zdroj: Stanislav Vavro; zábery z dronu: Matúš Botka

Starosta obce sa na príchod sprievodu prinášajúceho dobrú náladu dobre pripravil a prichystal bohaté pohostenie.

Podaktoré rodiny im do ďalšej obchôdzky nezabudli pribaliť klobásu, slaninu, aj niečo na zapitie. Za odmenu „fašangoši“ patrične vykrútili gazdiné aj gazdov v tanci.

„Páčila sa mi myšlienka dodržať fašiangovú tradíciu tradícií a preto sme sa rozhodli s kamarátom pripojiť do sprievodu masiek. Som veľmi rada, lebo je tu úžasná atmosféra,“ povedala Mária Selešová, oblečená vo filmovej maske Catwoman.

Bujará zábava a fašiangové hodovanie pokračovalo v miestnej krčme U Kohúta, kde si ľudia pochutnávali na guláši z diviny, pravej dedinskej kapustnici a „starostových gulách“.

V týchto dňoch vrcholia v Trenčianskom kraji fašiangy – obdobie zábav, plesov a karnevalov, ktoré sa skončia 14. februára. Popolcovou stredou sa začne pre kresťanov 40-dňový pôst, ktorý potrvá až do Veľkonočnej nedele.




Ďalšie články