Foto: Fascinujúce dielo z pavučín obdivuje celé Slovensko. Čo tvrdí o správaní pavúkov odborníčka?

plachtarka rolna fotomontaz Pavučinovú sieť dlhú viac ako pol kilometra, utkali tisíce malých pavúčikov. Zdroj: Trenčiansky Štandard

DIVIACKA NOVÁ VES – Nielen bežní ľudia, ale aj odborníci sa nedávno stretli so zvláštnym javom. Pavučinovou sieťou dlhou vyše pol kilometra, ktorú utkali tisíce malých pavúčikov v priekope pozdĺž cesty. Viac nám o nej porozprávala vedecká pracovníčka Ľudmila Černecká.

Fascinujúce fotografie závojovitých pavučín, ktorých autorkou je Martina Halabrinová, vyvolali veľký záujem aj zo strany odbornej verejnosti o preskúmanie najpočetnejšej čeľade pavúkov na Slovensku.

„Odhadujem, že na tomto úseku (šírka 4,5 metra) s celkovou dĺžkou 580 metrov vytvorili nádherné pavučinové závoje státisíce plachtáriek, ktoré sa nenachádzali iba v pavučinách, ale vo veľkých množstvách hlavne v tráve,“ uviedla pre Trenčiansky Štandard arachnologička, ktorá sa vrátila na určené miesto aj na druhý deň, aby ho mohla riadne preskúmať.

Fascinujúce dielo závojovitých pavučín. Zdroj: Stanislav Vavro

„Utkanú lapaciu sieť tvorila pomerne veľká plachietka, ktorú tvorili vo viacerých vrstvách pavučina nad pavučinou, utkané týmito jedincami,“ opisovala odborníčka na pavúky.

„Veľa mladých jedincov som nenašla. Z pohľadu vývojového štádia tvorili prevažnú väčšinu dospelé samice. Samca som nenašla žiadneho,“ objasnila odborníčka.

Po skúmaní v laboratóriu určila konkrétny druh – pavúčika roľného, ktorý sa podľa nej bežne vyskytuje na našom území. Sú to pomerne malé pavúčiky (0,8 až 1,2 mm).

Napriek tomu, že sú plachtárky drobné pavúčiky, ich siete sú nápadné, čo potvrdil aj tento prírodný úkaz.„Podobný výskyt tejto čeľade pavúkov sme zaznamenali aj na základe telefonického rozhovoru v obci Malinová na hornej Nitre. Momentálne sa nachádzam na východnom Slovensku a sú aj tu,“ doplnila výskumníčka, ktorá zároveň potvrdila, že ich neočakávanú migráciu a aktivitu pomýlilo teplé počasie.

V závere nám skúsená arachnologička z Ústavu ekológie lesa SAV Zvolen prezradila, že po expertíze plánuje napísať a publikovať odborný článok.


Ďalšie články