V bojnickej zoo sa tešia z raritného prekvapenia. Samica v pokročilom veku porodila zdravé mláďa

Bojnická zoo. Bojnická zoo. Foto: Radovan Stoklasa/TASR

BOJNICE – Pred niekoľkými dňami čakalo na ošetrovateľky v pavilóne primátov príjemné prekvapenie. K skupine gueréz pláštikových pribudlo v polovici februára mláďa.

Prekvapenie bolo o to väčšie, že malého samčeka porodila samica, ktorá má už 27 rokov. V prírode sa pritom dožívajú približne 24 rokov. „Je to taká rarita, že ešte stále nám rodí zdravé mláďatká. Tešíme sa z toho,“ povedala ošetrovateľka Monika Freňáková.

Zaujímavosťou je, že mláďatá guerézy pláštikovej sa rodia snehobiele. Dôvod tohto sfarbenia je pravdepodobne v ľahšej rozoznateľnosti v skupine či v korunách stromov. Zrejme tiež pomáha stimulovať správanie „spolurodičovstva“, keď sa o mláďa stará viacero rodinných príslušníkov. 

„V takom treťom mesiaci sa začne prefarbovať už do čiernobiela a začína im rásť plášť, ktorý majú aj dospelé jedince,“ uviedla hovorkyňa Národnej zoologickej záhrady Bojnice Andrea Klasová.

V minulosti boli guerézy lovené pre svoju krásnu srsť. Veľké množstvo koží sa v 70. rokoch minulého storočia predávalo turistom napríklad v Keni či Etiópii. V súčasnosti sa lovia napríklad kvôli mäsu.

Ohrozuje ich aj strata prirodzeného prostredia. Predpokladá sa, že populácia voľne žijúcich gueréz pláštikových klesá.

Zdroj: ZOO Bojnice

Gueréza pláštiková s mláďaťom. Zdroj: Nzoo Bojnice

Ďalšie články