Prestížna anketa Cena verejnosti 2023: Medzi nominovanými nechýba nová ozdoba Trenčína

Gastro-interier Gastrocentrum ponúka reprezentatívne priestory. Zdroj: ASB.sk, Roman Skyba

TRENČÍN – V 29. ročníku súťaže Stavba roka je v ankete Cena verejnosti za rok 2023 nominovaná budova zrekonštruovaného Gastrocentra v Trenčíne. Tú slávnostne otvorili v decembri minulého roka.

Zrekonštruovaný a zmodernizovaný objekt Gastrocentrum patrí pod župnú Strednú odbornú školu obchodu a služieb v Trenčíne. Študenti strednej školy majú od nového roka špičkové zázemie, ktoré spĺňa tie najvyššie štandardy. Zdokonaľujú sa tam v odboroch kuchár a čašník.

Gastro, ako ho Trenčania volajú, pôsobilo zanedbane. Pamätníci si spomínajú na dobrú zmrzlinu ako aj obľúbený biliard, ktorý sa tam pravidelne hrával. Dnes vyzerá objekt v centre mesta naozaj reprezentatívne.

Gastrocentrum v Trenčíne. Zdroj: ASB.sk, Roman Skyba

Stavba sa začala dávať do pohybu pred dvoma rokmi. Slávnostné poklepanie stavebného kameňa bolo začiatkom apríla 2022. Projekt komplexnej rekonštrukcie realizovala župa niekoľko rokov. Finančná čiastka celého zrealizovaného projektu, nielen stavebných úprav, ale aj nákupu technologického vybavenia odborných pracovísk a mobiliáru, bola 5 miliónov eur s DPH. Z toho zaplatil Trenčiansky samosprávny kraj zo svojho rozpočtu viac ako 1 milión eur s DPH.

„Nový návrh vychádza z pôvodnej architektonickej koncepcie fasády, ktorú rozvíja a akcentuje novou vrstvou kvalitnej odvetranej fasády. Vzhľadom na nové dispozično-prevádzkové požiadavky čiastočne redukuje v priestoroch zázemia plochy okien. V suterénnych priestoroch sú pôvodné drevené okná nahradené plastovými a v nadzemných podlažiach hliníkovými oknami,“ uviedol portál ASB.

Gastrocentrum je nominované je v ankete Cena verejnosti za rok 2023. Foto: Rasťo Harakal

„Pôvodné presklené hliníkové fasády sú nahradené hliníkovými oknami. Schodiskovú prístavbu po čiastočnom nahradení presklenia tvorí plná stena so sendvičovou konštrukciou, vzhľadom na požadovanú výšku je vybavená hliníkovým fasádnym systémom,“ dodali na portáli.

Koncom roka 2023 boli dodané kompletné gastrotechnológie. V novembri zariaďovali interiér. Zrekonštruované Gastro malo veľkolepú premiéru. Prestrihnutie pásky bolo počas výjazdového rokovania vlády Slovenskej republiky. Servis od študentov Strednej odbornej školy obchodu a služieb mali nielen ústavní činitelia, ale aj zástupcovia médií.

Rekonštrukcia / Budova
Prihlasovateľ: 
Keraming, a. s.
Autori architektonického riešenia:
 Ing. Michal Lešinský, Ing. Mário Peči
Hlavný inžinier projektu: Ing. Michal Lešinský
Hlavný zhotoviteľ: Keraming, a. s.
Stavebník, developer: 
Trenčiansky samosprávny kraj

Zmodernizovaný objekt nominovali ako jediný z Trenčianskeho kraja v 14. ročníku ankety Cena verejnosti. Najviac nominácií je podľa očakávania z Bratislavy. Projekt je súčasťou súťaže Stavba roka 2023. Hlasovať v ankete Cena verejnosti 2023 môžete na portáli ASB.sk.

Nechýba ani terasa na najvyššom podlaží. Zdroj: ASB.sk, Roman Skyba

Ďalšie články