Video: Z obecnej ruiny sa im podarilo vytvoriť prostredie ako v rozprávke

Obec Lúka etnografické múzeum Dom bol schátraný a zrelý na zbúranie, dnes je v takejto podobe. Foto: Rasťo Harakal

LÚKA – Z viac ako storočnej dedinskej chalúpky vytvorili v Lúke obecný dom. Slúži ako etnografické múzeum a takisto na rôzne kultúrne podujatia. Teší sa aj obľube tých najmenších, pre ktorých chcú zachovať staré obecné obyčaje.

Obce na Slovensku majú bohatú históriu a každá má špecifické obyčaje či kultúru. Jednou z nich je aj tá v okrese Nové Mesto nad Váhom. V obci Lúka sa podarilo za prispenia obyvateľov zrekonštruovať starú budovu a vytvoriť z nej obecný dom a malé múzeum.

„Myšlienka vybudovať etnografické múzeum vznikla, keď zomrel posledný obyvateľ domu, ktorý nemal dediča, a tak pripadol štátu. Jediná možnosť, ako ho získať, bolo odkúpenie. To sa nám podarilo po roku 2014,“ prezradil nám starosta obce Lúka Vladimír Vöröš.

Dom bol schátraný a zrelý na zbúranie. Podľa obce ak by pripadol inému majiteľovi, stavbu by, pochopiteľne, zrovnal so zemou. Aj to bol dôvod, prečo ho miestni chceli zanechať. Podľa odhadov môže mať stavba najmenej sto rokov. Na rekonštrukciu však potrebovali financie.

„Nedisponovali sme veľkými financiami, tak sme začali písať výzvy. Prvé financie sme získali z Environmentálneho fondu v programe Obnovy dediny. Tam sme získali dotáciu vo výške 5-tisíc eur. Za to sme obnovili strechu. Neskôr sme získali grant od firmy Coca Cola, ktorá odchádzala z Lúky. Suma bola vo výške 4 500 eur. Zrealizovali sme zateplenie budovy,“ ozrejmil starosta.

Posledný grant vo výške 14-tisíc eur získali v roku 2019. „Z neho sme začali opravovať interiér domu, kde sa urobila podlaha, obnovili sa staré stropy, vymaľovalo sa. Zámer nebol to zrekonštruovať rýchlo, ale postupne, keďže tie čiastky sa nie ľahko zháňali,“ povedal.

Etnografické múzeum v obci Lúka a starosta Vladimír Vöröš. Zdroj: Rasťo Harakal

Prvým veľkým míľnikom bol rok 2023, keď sa v zrekonštruovanom dome začali pravidelne stretávať aj seniori, konkrétne Jednota dôchodcov Slovenska Lúka. O stretnutia seniorov sa stará predsedníčka JDS Anna Vitteková.

Správcami etnografického múzea sú Libuša Zámečníková a Marta Gajdošechová s manželom. Nedávno sa v ňom konal veľkonočných trh, na ktorom sa zúčastnili aj občania z blízkych obcí. Počas Vianoc sa konajú zase trhy vianočné.

V súčasnosti sa v obecnom dome nachádzajú rôzne remeselné predmety. Staré šijacie stroje, predmety na spracúvanie dreva, staré riady či mlynčeky na koreniny. Postupne pribúdajú ďalšie historické veci. Obec je nadšená, že sa našli ľudia, ktorí sa o celý projekt starajú ,a zároveň ich to aj napĺňa.

Etnografické múzeum navštevujú aj deti z okolitej školy a škôlky a učia sa o našich starých zvykoch, dokonca chodia prostredníctvom krúžku Enviráčik do múzea aj pomáhať. Domček nájdete na začiatku obce Lúka, nedá sa nevšimnúť si ho.

Etnografické múzeum v obci Lúka Foto: Rasťo Harakal
Etnografické múzeum v obci Lúka Foto: Rasťo Harakal
Etnografické múzeum v obci Lúka Foto: Rasťo Harakal
Rekonštrukcia obecného domu Zdroj: Rasťo Harakal
Etnografické múzeum v obci Lúka Foto: Rasťo Harakal
Etnografické múzeum v obci Lúka Foto: Rasťo Harakal

Ďalšie články