Osie hniezdo v samospráve

V krajskom zastupiteľstve sedí niekoľko poslancov, ktorých by novela zákona obmedzujúca pôsobenie v riaditeľských funkciách, vyhnala z poslaneckých stoličiek. V krajskom zastupiteľstve sedí niekoľko poslancov, ktorých by novela zákona vyhnala z poslaneckých stoličiek. Ilustračná foto. Zdroj. TSK

Konflikt záujmov verejných funkcionárov je odnepamäti háklivou témou slovenskej samosprávy. Pripomína osie hniezdo, do ktorého si trúfne paličkou pichnúť ktokoľvek, ale v momente, keď sa spustí navôkol nepríjemný bzukot, cúvajúc ju zahodí a odvaha je razom preč.

Pred tromi rokmi sa v slovenskom parlamente objavil návrh novely zákona o samospráve vyšších územných celkov, ktorým jeho predkladatelia chceli obmedziť možnosť poslancom krajského zastupiteľstva byť zároveň v riadiacich funkciách rozpočtových a príspevkových organizácií samosprávneho kraja. Cieľom bolo zvýšenie objektivity poslancov pri kontrole činnosti organizácií v zriaďovateľskej pôsobnosti kraja.

Kým totiž napríklad v obecnej a mestskej samospráve nemôže byť poslancom riaditeľ materskej či základnej školy, stredoškolský riaditeľ poslaneckú stoličku v krajskom zastupiteľstve obsadiť môže. Túto „nespravodlivosť“ mohla pripravená novela zákona odstrániť, lenže navrhovatelia ju napokon stiahli z obehu. Dôvod? Niektorí predstavitelia samosprávnych krajov v Národnej rade SR údajne mali pocit, že diskusia o znení zákona nebola dostatočná. Do parlamentu sa už potom zákon nevrátil.

Aj v trenčianskom krajskom zastupiteľstve máme niekoľko poslancov, ktorí by v prípade prijatia podobného zákona museli uvoľniť poslanecké stoličky svojim náhradníkom. V podpredsedníckej funkcii TSK je dokonca riaditeľka prievidzského gymnázia Eleonóra Porubcová, tretie volebné obdobie je poslancom aj riaditeľ považskobystrickej nemocnice Igor Steiner. Ten nedávno absolvoval výberové konanie, v ktorom bol síce len jediným adeptom, ale vo výberovej komisii sedel aj jeho kolega z poslaneckého klubu Roman Španihel.

Do tejto skupiny by čoskoro mal pribudnúť aj ďalší krajský poslanec – Jozef Stopka z Prievidze. V krajskom zastupiteľstve pôsobí nepretržite už pätnásty rok, vo verejnej správe je ako doma. Je nielen krajským, ale aj mestským poslancom, pôsobil ako prednosta najprv prievidzského a neskôr aj trenčianskeho okresného úradu.

Pred časom mal dokonca záujem stať sa šéfom novozakladaného Úradu na ochranu oznamovateľov protispoločenskej činnosti. Chvíľu bol námestníkom riaditeľa bojnickej nemocnice, v krajskom zastupiteľstve je predsedom komisie dopravy. Tipovali by ste, že človek s takouto pracovnou históriou bude riaditeľom múzea?

Bude. Nedávno totiž vyhral konkurz na uvoľnený post riaditeľa Hornonitrianskeho múzea v Prievidzi, ktoré je jedným z troch múzeí v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja. Bol jedným zo štyroch adeptov, minimálne dvaja jeho súperi sú v kultúrno-historickej oblasti podstatne zdatnejší. Lenže podobne ako v športe platí, že história sa na okolnosti nepýta, pamätá si len víťaza a výsledok.

Stopka dostal štyri z piatich hlasov členov výberovej komisie a na najbližšom rokovaní krajského zastupiteľstva by ho mali jeho kolegovia vymenovať do novej funkcie.

Čo s tým? Nič zvláštne, stačí vybrať zo zásuvky pred tromi rokmi pripravenú novelu zákona, nabrať odvahu naprieč celým politickým spektrom a nejako to už svojim „funkcionárikom“ v regiónoch vysvetliť, že donekonečna sa nedá poberať riaditeľský plat z krajského rozpočtu a z toho istého rozpočtu aj poslaneckú odmenu…


Ďalšie články