Mikuláš Černák sa postavil pred súd. Chcel by som dožiť na slobode, vyhlásil

cernak-3000 Mikuláš Černák sa postavil pred súd. Foto: Rasťo Harakal

PIEŠŤANY – Na Okresnom súde v Piešťanoch dnes opätovne rozhodovali o podmienečnom prepustení Mikuláša Černáka. Návrh na prepustenie podalo občianske združenie Reštart – nový život. Pojednávanie nakoniec odročili na neurčito. Podľa slov prokurátora by konečný verdikt mohol padnúť ešte tento rok.

Presne pred týždňom rozhodoval senát okresného súdu o podmienečnom prepustení najznámejšieho slovenského mafiána Mikuláša Černáka. Pojednávanie sa však skončilo skôr, ako sa začalo. Pre procesnú chybu ho ani neotvorili, pretože neboli splnené procesné úkony na jeho vykonanie.

Po rokoch som sa temnote postavil čelom

Súd odročili na 2. mája. Najznámejšie kúpeľné mesto bolo dnes teda opäť na nohách. Mikuláša Černáka priviezli pred 8:00 za prísnych bezpečnostných opatrení do Piešťan. Približne o 8:30 ho v sprievode policajnej eskorty priviedli do pojednávacej miestnosti. Na otázky médií neodpovedal.

Pojednávanie trvalo štyri hodiny. Počas neho vypočuli svedkov a špeciálnych pedagógov. Združenie navrhlo vypočuť aj niekoľko vyšetrovateľov, s ktorými sa vraj odsúdený stretával.

Na okresný súd ho priviezli za prísnych bezpečnostných opatrení. Zdroj: Rasťo Harakal

Černák sa hneď v úvode kajal. „Plne si uvedomujem skutky, ktoré som spáchal v 90. rokoch. Žiaľ, nedá sa vrátiť minulosť. Urobil som zlé rozhodnutie, keď som vstúpil do štruktúr podsvetia,“ vyhlásil. Zároveň požiadal súd, aby ho nechal dožiť na slobode a sľuboval, že jeho hodnotová orientácia je nastavená tak, ako má byť.

Povedal, že ak dostane novú šancu, je pripravený viesť riadny život. Údajne má plány v oblasti cestovného ruchu a stavebníctva. „Po rokoch som sa temnote postavil čelom,“ vyjadril sa.

Pedagóg, ktorý pôsobí vo väznici s maximálnym stupňom stráženia v Leopoldove, nemal za 6 a pol roka žiadne negatívne skúsenosti s odsúdeným. Špeciálna pedagogička prezradila, že Černák sa stretáva s rodinnými príslušníkmi. „Stretáva sa s matkou a bratrancami. Má silné rodinné zázemie a má sa kam vrátiť,“ uviedla.

Na pojednávaní sa zúčastnil aj syn Petra Novotného, ktorého zastrelil práve Černák. „Mrzí ma, čo som urobil. Nedá sa to vrátiť späť. Zabil som vám otca,“ ospravedlnil sa Černák poškodenému. „Jeho ospravedlnenie som už počul veľakrát,“ povedal pred budovou súdu syn Petra Novotného.

Na súde dnes nechýbal ani poslanec Národnej rady SR a syn zosnulého generála Milana Lučanského Adam Lučanský. Práve bývalý policajný prezident vyšetroval Černákovu bohatú trestnú minulosť.

„Každý môže spraviť v živote chyby. Niektoré chyby sa dajú napraviť a odčiniť. Potom sú chyby, ktoré sa nedajú odčiniť – napríklad výstrel zo zbrane. V prípade Černáka môže rozhodnúť len súd a nie mediálna obec – či už fandí za, alebo proti,“ napísal Adam Lučanský na svojom Instagrame.

Pojednávanie nakoniec odročili na neurčito. Prokurátor Repa navrhol vypočuť riaditeľku občianskeho združenia. Znalci z odboru psychiatrie a psychológie majú 60 dní na vypracovanie aktuálnych posudkov. Doložený bude aj spis z Prešovského súdu.

„Myslím si, že podmienky na podmienečné prepustenie sú jednoznačné. Tie kritériá, ktoré sa hodnotia na súdoch, pán Černák spĺňa. Veríme, že súd tomuto návrhu vyhovie,“ povedal po pojednávaní obhajca Erik Magál.

„Počuli ste, čo bolo obsahom hodnotenia a výpovedí. Niektorí posudzovali, že či bol zamestnaný. Ja dám k tomu hodnotenie až v záverečnom návrhu. Hodnotenie riaditeľa ústavu je, samozrejme, vždy vodidlom aj pre sudcov a nás prokurátorov, ale samotné správanie si vyhodnocujeme sami,“ uviedol prokurátor Peter Repa.

„Myslím si, že proces by sa mal skončiť do konca tohto roka, ale z časového hľadiska vám neviem presne povedať kedy,“ uzavrel prokurátor.

Mikuláš Černák smeruje na pojednávanie. Zdroj: Rasťo Harakal

Keď mohol, slobodu si nepýtal

Černák mal právo požiadať o podmienečné prepustenie už vlani, a to po 25 rokoch strávených za mrežami. Po porade s právnikmi však návrh nepodal. Podľa hodnotenia riaditeľa leopoldovskej väznice je u Černáka po prípadnom prepustení vysoká šanca zaradenia sa do normálneho života. 

Mikuláš Černák si odpykáva doživotný trest za šesť vrážd a vydieranie. Jeho meno sa však spája s viac ako 30 vraždami. Miťo, ako ho v mladosti volali, sa rozhodol prelomiť po dlhých rokoch mlčanie a začal spolupracovať s orgánmi činnými v trestnom konaní.

Okresný súd v Banskej Bystrici v tejto súvislosti na verejnom zasadnutí v auguste 2020 schválil dohodu o vine a treste. V rámci nej sa na doživotie odsúdený bývalý bos slovenského podsvetia priznal k 16 vraždám.

Prvýkrát sa za Černákom zatvorili brány väznice v roku 1997. Vtedy sa bol sám prihlásiť na polícii. Odvtedy je za mrežami s malou prestávkou 26 rokov. Na slobodu sa dostal v roku 2002, keď ho prepustili na Krajskom súde v Trenčíne. Polícia ho opätovne zatkla v apríli 2003 v Prahe. Odvtedy brány väznice neopustil.

Prvý doživotný trest mu potvrdil Okresný súd v Prešove v novembri 2009. Senát Krajského súdu v Prešove zamietol v septembri 2010 odvolanie Černáka, rovnako aj odvolanie jeho matky. Potvrdil mu doživotný trest, na ktorý ho odsúdil Okresný súd v Prešove 10. novembra 2009.


Ďalšie články