Foto: Prvý ročník Zay Crossu prilákal do Uhrovskej doliny bežcov z rôznych kútov Slovenska

titulna start pretekov Zay Cross prilákal do uhrovskej doliny bežcov z rôznych kútov Slovenska. Foto: Stanislav Vavro

ŽITNÁ-RADIŠA – Historické rodinné prepojenie potomkov Alžbety Báthoryovej so šľachtickou rodinou Zayovcov motivovalo organizátorov zorganizovať startup podujatie v Uhrovskej doline.

„S nadšením som prijal ponuku značky Agravital spoluorganizovať nové bežecké podujatie v lone krásnej prírody, kde sme spoločne vytvorili formát mladšieho brata Bathory Crossu s názvom Zay Cross,“ uviedol zakladateľ prestížneho bežeckého podujatia Bathory Cross Miroslav Bitarovský, ktorý každoročne organizuje v Čachticiach.

Takto prepojili dve zrúcaniny, a to hrad Uhrovec a Čachtický hrad, a dva šľachtické rody Báthory/Nádašdy a Zay. Štart a cieľ pretekov sa uskutočnili na futbalovom ihrisku v obci Žitná-Radiša a bežalo sa ulicami Radiše, lesom, lúkami a chotármi obcí Žitná-Radiša a Kšinná, štýlom tam a späť.

„Pre bežcov rôznych vekových kategórií sme pripravili dve trate, hlavnú (14 km/prevýšenie + 550 metrov) a malú (5 km/prevýšenie + 200 metrov),“ poznamenal organizátor.

„Po štarte absolvovali účastníci trať smerom na miestnu časť Radiša, smerom na Bánovský vrch cez Rataje, po lúkach do kšiňanského chotára s veľkým stúpaním a lesným porastom v Radiši,“ vysvetlil starosta obce Žitná-Radiša Rudolf Botka, ktorý odštartoval oboje preteky výstrelom z pištole.

„Chceli sme bežcom ukázať nádherné výhľady na protiľahlý hrebeň Strážovských vrchov s dominantami Čiernym vrchom a Suchým vrchom,“ dodal Bitarovský.

Akciu prišiel podporiť aj ultrabežec a tvorca filmov Adam Lisý, ktorý založil v bánovskom regióne komunitný beh Trojkráľová Trojka (trasa vedie cez tri vrcholy Vysoká, Kňaží Stôl a Bradlo).

„Každej bežeckej akcii fandím. Rád si chodím zabehať vo voľnom čase po kšiňanských lúkach. Myslím si, že podujatie je po organizačnej stránke pripravené na veľmi dobrej úrovni a má potenciál rozvíjať sa,“ poznamenal Lisý, ktorý absolvoval nespočetné množstvo diaľkových pochodov a ultrabehov, či už na 50, 100 alebo aj viac kilometrov.

Absolútnym víťazom behu Zay Cross (14 km) sa stal bežec so štartovým číslom 18, Vladimír Kováč (Skačany) časom 01:00:27 a na malej trati (5 km) si pre zlatú medailu dobehol Miroslav Kadorík (Zlaté Moravce) s časom 00:19:21.

„Bežalo sa mi dobre. Po výšľape kšiňanskej lúky som videl, že to môže byť do hodiny, ale keďže išlo o orientačne náročný cross (aj keď značenie bolo výborné), čas v cieli bol o niečo horší,“ povedal spokojný víťaz pretekov Kováč, ktorý absolvoval dlhšiu trať.

„Agravital Zay Cross 2024 je minulosťou. Ďakujeme všetkým účastníkom, partnerom, obci Žitná-Radiša a dobrovoľníkom, ktorí sa podieľali na tvorbe tejto športovej udalosti. Gratulujeme nielen víťazom početných kategórií oboch behov, ale všetkým, čo sa postavili na štart a odbehli si tú svoju vzdialenosť,“ napísal na facebookovom profile Bathory Cross Miroslav Bitarovský.

Výsledkovú listinu nájdete na portáli vysledkovyservis.sk.

Zay Cross prilákal do Uhrovskej doliny bežcov z rôznych kútov Slovenska. Foto: Juraj Mátel
Zay Cross prilákal do Uhrovskej doliny bežcov z rôznych kútov Slovenska. Foto: Juraj Mátel
Zay Cross prilákal do Uhrovskej doliny bežcov z rôznych kútov Slovenska. Foto: Juraj Mátel
Zay Cross prilákal do Uhrovskej doliny bežcov z rôznych kútov Slovenska. Foto: Juraj Mátel
Zay Cross prilákal do Uhrovskej doliny bežcov z rôznych kútov Slovenska. Foto: Stanislav Vavro

Ďalšie články