TRENČÍN – Európska komisia (EK) v stredu oznámila, že pridala liehovinu zo Slovenska, trenčiansku borovičku Juniperus, do registra chránených označení pôvodu.
Komisia opísala, že trenčianska borovička Juniperus je číra bezfarebná liehovina s obsahom alkoholu 42 percent, s výraznou vôňou a intenzívnou chuťou borievky obyčajnej a pichľavej.
V zdôvodnení EK sa uvádza, že trenčianska borovička sa vyrába z vyzretého borievkového destilátu, rafinovaného neutrálneho liehu a tekutého cukru. Kľúčovou zložkou, ktorá dodáva liehovine jej špecifické vlastnosti a osobitý charakter, je borievkový destilát.
Chuť nápoju dodáva najmä pevné percento odležaného borievkového destilátu, ktorý sa vyrába dvojstupňovou destiláciou z bobúľ borievky obyčajnej (Juniperus communis) a borievky ostnatej (Juniperus oxycedrus), pričom sa používajú len zrelé plody borievky, bez hniloby, a nezrelé plody.
„Je to bezfarebná a mierne viskózna tekutina s jemnou sladkosťou, s korenistou chuťou, ktorú cítiť po konzumácii, s vôňou borievok a jemnou mastnotou,“ uviedla Európska komisia v opise.
Exekutíva EÚ pripomenula, že uvedenú liehovinu vyrábajú v meste Trenčín a že tento produkt je na trhu už viac ako sto rokov, a to aj vďaka svojej povestnej kvalite, typickej chuti a rešpektu k tradičnému výrobnému procesu.
Podľa informácií EK toto nové označenie pridajú do existujúceho zoznamu 1 910 chránených vín a liehovín z členských krajín EÚ.
(tasr)